Експертна зустріч «Всі разом!» і делегації з ПАР: головні акценти дискусії про війну і мир в Україні

Актуально
22.02.2024
Експертна зустріч «Всі разом!» і делегації з ПАР: головні акценти дискусії про війну і мир в Україні

У четвер, 22 лютого, офіс організації «Всі разом!» приймав міжнародну делегацію з Південно-Африканської Республіки і Великої Британії. Іноземні гості прибули в Україну для поглибленого вивчення контексту війни з позиції українського громадського сектору і релігійних спільнот. Під час цієї зустрічі була презентована відповідна аналітика руху «Всі разом!» і Кабінету експертів.

Учасниками міжнародної делегації є Айвор Дженкінс – директор In Transformation Initiative (ITI). Ця неурядова організація створена для допомоги та підтримки миротворчих процесів у країнах, що перебувають на етапах перехідного періоду. Його досвід включає політичне лідерство, міжгрупові відносини, управління конфліктами, трансформацію систем управління.

Долучився також Джейкоб ван Гардерен – південноафриканський юрист із двадцятип’ятирічним досвідом у захисті соціальної справедливості та стратегічних судових процесах, який спеціалізується на конституційному праві та правах людини. Серед учасників делегації і Ммабато Рамагоші – голова південноафриканського фонду “Жінки в діалозі” (SAWID), раніше була спеціальним радником в уряді з питань жінок, молоді та осіб з інвалідністю. SAWID бере участь у посередництві у конфліктах по всьому світу – від Латинської Америки до Африки та Близького Сходу.

Голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук наголосив, що Україна – мирна країна, яка не бажає жити серед війни. Водночас констатував, що залученість України у миротворчий процес у форматі «Мінських угод» не дали жодного результату. «Все відбулося навпаки – Росія і Путін використали сім років фактичного перемир’я, щоб накопичити сили і продовжити свою загарбницьку агресивну війну в Україні. Саме тому нині наша країна є послідовною у тому, щоб продовжувати боротьбу задля збереження країни», – сказав Кухарчук.

Іноземні гості поцікавилися специфікою релігійного середовища в Україні, а також станом з релігійними свободами на окупованих територіях. Голова «Всі разом!» розповів, що Україна – одна з найбільш релігійних країн Європи з найбільшою кількістю церков різних конфесій. Водночас наголосив, що на окупованих територіях зазнають переслідування і утисків всі християнські конфесії, окрім однієї – «Російська Православна Церква». Там закривають і руйнують храми і молитовні будинки, зрізають хрести, арештовують і навіть вбивають священнослужителів. Підтвердження цих відомостей з фотографіями і відео передані делегації з ПАР.

Також на зустрічі голова організації показав авторський фільм «Де Окупація» – про наслідки російського вторгнення на Київщині. Розповів про трагічну втрату для організації – загибель Віталія Виноградова, члена правління руху і координатора сімейних фестивалів у Києві. Наприкінці зустрічі Кухарчук подякував гостям за візит в Україну і всі зусилля, спрямовані на поширення достовірних відомостей про війну в нашій країні і російську агресію.

Делегація з ПАР відвідала Україну за підтримки Міністерства закордонних справ Великої Британії та за сприяння Zinc Network, міжнародної агенції з розвитку, що базується у Лондоні та комунікаційної компанії Core Agency.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram