«Дарниця» про канабіс: “Більше шкоди, аніж користі для організму”

Актуально
20.07.2023
«Дарниця» про канабіс: “Більше шкоди, аніж користі для організму”

«На сьогодні не має жодного зареєстрованого лікарського засобу з показаннями для лікування болю чи посттравматичного стресового розладу (ПТСР), про який часто зараз говорять», – про це інформаційному агентству «Українські Новини» повідомив директор з медичних питань фармацевтичної компанії «Дарниця» Ігор Никифорчин.

Як зазначає Никифорчин, на сьогодні в світі існує лише чотири лікарських засоби, які застосовуються у разі неефективності стандартних методів лікування:

– на основі набілону (nabilone) – для лікування нудоти і блювоти, викликаною протипухлинною хіміотерапією, які не піддаються лікуванню стандартною протинудотною терапією;

– на основі набіксімолсу (nabiximols) – для лікування помірної та значної спастичності при розсіяному склерозі, яка не піддається стандартному загальноприйнятому лікуванню;

– на основі каннабідіолу (cannabidiol) – для лікування судом у дітей при синдромі Леннокса-Гасто та синдромі Драве з віку двох років та старших;

– на основі дронабіолу (dronabiol) – для лікування: анорексії у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, та для лікування нудоти і блювоти, спричиненою протипухлинною хіміотерапією, які не піддаються лікуванню стандартною терапією.

Він говорить: «Наразі ми стримано ставимося до лікарських засобів на основі канабісу (природнього походження чи синтетичних), бо ми ретельно відслідковуємо клінічний прогрес у вивченні медичного канабісу».

У всіх випадках вище зазначені лікарські засоби це альтернативний вибір на випадок, коли загальноприйняті чи стандартні методи лікування не ефективні.

«Більше того, Американська психіатрична асоціація не підтримує застосування медичного канабісу для лікування ПТСР. Західний світ має значно більший досвід застосування канабісу як з медичною метою, так і рекреаційною. Там провели і проводять багато клінічних досліджень щодо застосування канабісу та його похідних в лікуванні цілого ряду захворювань. І якщо досі немає переконливої клінічної доказової бази для реєстрації нових показів для застосування, це свідчить про відсутність переконливої переваги користі від застосування над шкодою для людського організму», – зазначив директор Ігор Никифорчин.

Нагадаємо, що експерти Стенфордського медичного університету та Національний центр посттравматичних стресових розладів заявили – дослідження не підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування посттравматичного стресового розладу.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram