Чому звільнили уповноваженого Президента з прав дитини Миколу Кулебу

Актуально
16.06.2021
Чому звільнили уповноваженого Президента з прав дитини Миколу Кулебу

Президент України підписав Указ про звільнення чинного уповноваженого Президента з прав дитини. Микола Кулеба підтвердив цю інформацію й на свої офіційній сторінці у Facebook.

«Друзі, я завершую свою роботу на посаді уповноваженого Президента України з прав дитини. Дякую Президенту за довіру. Вірю, що напрям захисту прав дітей буде пріоритетом державної політики в Україні. Дякую всім, хто весь цей час підтримував, з ким спільно працювали». Проте ані в Указі президента, ані в коментарі пана Кулеби не йдеться про причини такого рішення.

Чимало експертів зі сфери охорони дитинства припускають, що причиною звільнення могла була активна позиція пана Кулеби у справі ліквідації державних інтернатних закладів як недоречних і шкідливих з точки зору інтересів дітей. Очевидно, що дітям краще жити у сім’ї, ніж в казенному закладі.

Як приклад згадаємо нещодавній випадок із 16-річною дівчиною, яку керівництво Березківського навчально-виховного закладу на Миколаївщині змусило позбавитися вагітності. За матеріалами справи порушено кримінальне провадження – за примушування до аборту. Інформацію про це поширив Павло Шульга, експерт офісу Уповноваженого.

В контексті цієї резонансної історії у Верховній Раді відбулося засідання спеціальної комісії у понеділок, 14 червня. Але під час засідання комісії акцент змістився повністю від потерпілої дівчинки на Павла Шульгу, який цю історію викрив і зробив публічною. Серед присутніх була й скандально відома Аксана Філіпішина,представник парламентського Омбудсмена з дотримання прав дитини та сім’ї. На думку оглядачів, вона також докладала зусиль, щоб дискредитувати діяльність Миколи Кулеби.

Зазначимо, що Аксана Філіпішина вже тривалий час перебуває у реєстрі ДИСКВАЛІФІКОВАНІ рухe «Всі разом!» за систематичні дії, які мають ознаки ЛГБТ-пропаганди і порушення прав та інтересів дітей і сімей.

Павло Шульга, експерт офісу Уповноваженого з прав дитини, коментує звільнення Уповноваженого з прав дитини: «Микола Кулеба – це дійсно професіонал своєї справи. Усі роки на посаді Уповноваженого він займався захистом прав дітей, особисто спілкувався із ними, опікувався проблемами сімей та дітей. Всі інституційні зміни, ним ініційовані, впроваджувалися якісно та професійно. Без популізму. Весь шлях його роботи підтверджує, що він – людина із високими моральними цінностями».

Петро Дуднік, відомий волонтер з Донбасу, координатор проекту національного усиновлення «Ти будеш знайдений», зазначає: «Сьогодні існує багато осіб, які займають владні позиції і відстоюють наявність інтернатних закладів, бо мають певні матеріальні чи інші інтереси. Схоже, що серед них й Філіпішина, окремі народні депутати. Зазначу, що саме Микола Кулеба був тим, хто, маючи владні повноваження, дійсно займався захистом прав дітей та їхніх інтересів».

Микола Кулеба був призначений на посаду Уповноваженого Президента України з прав дитини в грудні 2014 року. У 2019 році новий Президент знову призначив його на посаду. Раніше очолював Службу у справах дітей Київської міської державної адміністрації.

За час своєї роботи Микола Кулеба сформував державну політику щодо захисту прав дітей, впровадив ряд відповідних програм, в тому числі орієнтовану на профілактичну роботу з сім’ями у складних життєвих обставинах, розвинув сімейні форми виховання дітей-сиріт, а також скоротив кількість інтернатних закладів через їх неефективність (в результаті кількість дітей-сиріт в інтернатних закладах значно зменшилася), відкрив перший в країні «Міський центр дитини», який запровадив навчання для усиновлювачів, активізував влаштування дітей-сиріт у сім’ї.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram