Брюссель хоче змусити всі країни ЄС визнавати одностатеві пари як усиновлювачів

Актуально
26.04.2021
Брюссель хоче змусити всі країни ЄС визнавати одностатеві пари як усиновлювачів

Європейська Комісія оголосила про роботу над новим документом, який буде змушувати країни-члени Європейського Союзу визнавати здійснене усиновлення дітей одностатевими парами в інших країнах. У разі ухвалення нового регламенту, він буде суперечити внутрішньому законодавству деяких країн, зокрема Польщі, Угорщини, Литви та інших. Інститут Ordo Iuris підготував петицію до Єврокомісії із закликом відмовитися від цих планів. Також створюється широка міжнародна коаліція просімейних організацій, яка виступає проти порушень прав суверенних держав.

У вересні 2020 року президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила: «Якщо ви є батьком в одній країні, ви є батьком у кожній країні». Для реалізації оголошених нею планів Комісія оголосила про початок роботи над Положенням про визнання батьківства між державами-членами ЄС.

Внесення змін, проголошених Урсулою фон дер Лейен, на практиці означає, що якщо усиновлення дітей дозволено в одних країнах, то інші країни, законодавство яких не визнає усиновлення дітей одностатевими парами, будуть зобов’язані визнавати таке усиновлення. Таким чином, ЄС намагається втрутитися у матеріальне сімейне право окремих країн (на що він не має повноважень). Певні країни (Польща, Угорщина, Литва та інші), незважаючи на відсутність такої можливості за національним законодавством, ніби то змушені будуть визнати «батьківство» двох чоловіків, затверджених в іншій країні, наприклад, за рішенням суду.

Анонсовані зміни також передбачають реалізацію так званого факультативного європейського сертифікату батьківства. Цей акт є альтернативою свідоцтва про народження. Європейська Комісія намагається примусити визнавати права одностатевих пар ті країни, які не приймають жодних спроб Європейського Союзу втручатися у внутрішнє законодавство.

«Нинішній склад Європейської Комісії стає інституцією, яка присвоює собі дедалі більше повноважень. Замість того, щоб захищати держави-члени та поважати їх різноманітність, вона намагається несанкціонованим чином нав’язувати їм рішення, докорінно несумісні з Конституціями окремих держав. Комісія має відреагувати на наші вимоги та відмовитися від нав’язування, тому ми закликаємо всіх підписати нашу петицію», – сказала Катарина Гесяк, аналітик Центру міжнародного права Ordo Iuris. Відповідна петиція

 

Чому рішення Європейської комісії неправомірне?

З цього приводу адвокат Руслана Мохнюк коментує, що Право Європейського Союзу має наднаціональний характер та обмежує суверенітет країн-членів ЄС. Натомість, таке обмеження доречне лише в тих сферах, які держави-члени ЄС погодилися делегувати на розсуд спільних органів правління згідно міжнародних угод (Лісабонський договір 2007 року та інші). Отже, повноваження, яких не надано ЄС, залишаються за державами-членами.

Делеговані сфери життя країн-членів ЄС поділяються на різні види з виключною компетенцією органів ЄС, з допоміжною компетенцією та спільною компетенцією. Однак, до жодних з названих компетенцій не відноситься сімейне право. Тобто, сімейне право – це виключна компетенція національного законодавства кожної окремої країни-члена ЄС. Але і дану компетенцію Європейська Комісія намагається забрати у країн-членів та нав’язати свої погляди та цінності, які повністю суперечать міжнародним актам про охорону дитинства та права дітей.

Чи це може стосуватися України?

В рамках євроінтеграції України, згідно положень угоди Про асоціацію з ЄС, Україна поступово імплементує у національне законодавство положення законодавства ЄС. Згідно положень ст. 56 Угоди, «Україна…зобов’язується дотримуватися принципів та практик, викладених в актуальних рішеннях та регламентах ЄС». Тому те, що відбувається у ЄС, рано чи пізно може торкнутися й українського законодавства. Тому на нинішньому етапі є вкрай доцільною кампанія за збереження законодавчого суверенітету України, передусім у частині сімейного та освітнього права.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram