«Безбар’єрна грамотність»: як на плечах людей з інвалідністю просувають гендерну ідеологію

Актуально
27.01.2022
«Безбар’єрна грамотність»: як на плечах людей з інвалідністю просувають гендерну ідеологію

Заклади загальної середньої освіти, голови ОДА та Київської міської адміністрації отримали листи із закликом пройти курс «Безбар’єрної грамотності». Цей курс із 8-ми відео серій тривалістю 6-10 хвилин представило Міністерство цифрової трансформації України на сайті «Дія». Про проходження так званого «освітнього» курсу потрібно відзвітувати, на це в листі зазначається 10 днів. Рух «Всі разом!» зацікавився «Безбар’єрною грамотністю» і виявив, що таку концепцію використовують для просування гендерних ідей та лобіювання позитивного ставлення до ЛГБТ-угрупування. Педагоги розгублені: як можна ставити в один ряд поруч із дитиною з інвалідністю лесбійок чи трансгендерів?  

Курс «Безбар’єрна грамотність» створений в рамках виконання Плану заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Відповідні листи надійшли педагогам та чиновникам 19 січня. По закінченню проходження курсу людина отримує сертифікат, а директор школи зобов’язаний відзвітувати на електронну адресу про успішність і кількість педагогів з цими сертифікатами. Зокрема, чиновників “перевіряє” Тетяна Ломакіна, уповноважений Президента з питань безбар’єрності. На цю посаду вона призначена 15 червня 2021 року.

Здавалося б, дуже достойна мета та ідея цього освітнього курсу. Проте вже з першої серії можна побачити що саме намагаються прищепити таким контентом.

«Коли ви маєте протилежну гендерну ідентичність, а суспільство упереджено ставиться до вас», – говорять ведучі курсу. А поруч в програмі йдеться про дітей з інвалідністю та особливими потребами. Виникає закономірний когнітивний дисонанс – як етично можна привнювати такі категорії?

За 5 хвилин першої серії курсу «Безбар’єрна грамотність» ЛГБТ-угрупування було згадане двічі. Це дві дівчини, які обнімаються і тримають шестиколор, та озвучена фраза «протилежна гендерна ідентичність» на фоні світлини засмученої дівчини. Вже з першої серії складається враження, що цей курс має на меті просування гендерних ідей та лобіювання позитивного ставлення до ЛГБТ-угрупування. Подивитися повністю відео можна ТУТ. 

Нагадаємо, раніше був скандал через просування чиновниками гендерної організації «Ла Страда Україна» у школах. Експертне середовище освітян відреагувало на таке незаконне лобіювання конкретної організації.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram