Адвокат Анжела Василевська роз’яснила закон про обов’язкову мобілізацію жінок

Актуально
14.06.2022
Адвокат Анжела Василевська роз’яснила закон про обов’язкову мобілізацію жінок

В мережі інтернет кілька днів ширилася інформація, що український уряд нібито затвердив наказ про обов’язкову мобілізацію жінок призовного віку. І до 15 червня, мовляв, уже треба подати списки жінок, що стоять на військовому обліку. Це виявилося фейком російської пропаганди. Втім, закон про «Про військовий обов’язок і військову службу» все ж передбачає обов’язкову мобілізацію жінок у воєнний час. Що визначено цим законом і чи є зараз мобілізаційна необхідність в залученні жінок до лав ЗСУ, роз’яснила адвокат, резидент Кабінету експертів Анжела Василевська.

Відповідно до ч.11-12 ст.1 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» жінки, які перебувають на військовому обліку можуть бути призвані на військову службу у військовий час. Експерт Василевська записала відео, в якому розтлумачила ці положення.

Мобілізації підлягають жінки, які мають військову облікову спеціальність відповідно до переліку Міністерства оборони України. В цьому переліку зазначені такі професії, як лікарі, хіміки, ветеринари, технічні спеціальності, журналісти тощо. Такий обов’язок стати на військовий облік є з 1 жовтня 2022 року.

«Більшість жінок таких спеціальностей і так є на військовому обліку. Втім, із заяв РНБУ можна зробити висновок, що зараз нема мобілізаційної необхідності в залученні жінок на військову службу. Звертаю увагу, що не всі чоловіки і жінки підлягають мобілізації, навіть якщо вони військово зобов’язані та перебувають на військовому обліку. Закон про «Військовий обов’язок та військову службу» містить ряд виключень. Тобто не все так погано із цією військовою мобілізацією. Разом з тим, ми розуміємо, що в країні війна і потрібно мобілізувати всі сили, необхідні для захисту нашої держави», – сказала Анжела Василевська.

Перша леді – Олена Зеленська сказала, що станом на 10 червня 2022 року в лавах ЗСУ перебуває 37 тисяч жінок. З них понад 1 тисяча жінок стали командирами.

Рух «Всі разом!» раніше публікував історії капеланів, які пішли добровольцями в гарячі точки виконувати свої душпастирські обов’язки. Хто такі капелани і яка їх роль на війні – читайте ТУТ.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram