46 немовлят, наче товар застрягли на “живому складі” в Києві

Актуально
14.05.2020
46 немовлят, наче товар застрягли на “живому складі” в Києві

Соціальні мережі збурив скандальний відеоролик про 46 українських немовлят, народжених від іноземних громадян різних країн, методом сурогатного материнства. Вони перебувають у столичному готелі «Венеція» під опікою репродуктивної клініки, яка з метою реклами своїх послуг і оприлюднила цей ролик на своєму офіційному сайті. Кожна дитина, наче товар, зберігається на “живому складі” під наглядом медперсоналу.  Тим часом, в Україні продовжені карантинні заходи, які унеможливлюють  подальшу транспортацію цих дітей в інші країни.

“«Даний відео-ролик є підтвердженням, що ситуація із наданням послуг сурогатного материнства такою клінікою є масовою та системною, а технології сурогатного материнства рекламуються та представляються як «товар високої якості». Це свідчить про те, що державою не вживається всіх належних заходів щодо захисту прав дітей та гідне ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати. Надання таких послуг іноземним громадянам може призвести, у першу чергу, до порушення прав дітей та до ситуації, у якій Україна не здатна захистити своїх громадян”, – зазначила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram-каналі.

Ми попросили прокоментувати цю ситуацію аналітика Кабінету експертів, адвоката – Руслану Мохнюк. Експерт зазначила: : “Сурогатне материнство породжує дискримінацію прав дітей. Конвенція ООН про права дитини 1989 року визначає, що всі форми дискримінації дітей заборонені. Натомість, сурогатне материнство позбавляє дітей прав на грудне вигодовування (яке дуже важливе для здоров’я дитини), на любляче ставлення матері під час перинатального періоду життя, на емоційний зв’язок з матір’ю. Це явище неминуче породжує бізнес на дітях, в тому числі – за фінансування іноземними парами. Бізнес на сурогатному материнстві не заборонений в Україні. Хоча торгівля людьми, в тому числі неповнолітніми, є кримінально караним діянням згідно ст. 149 Кримінального кодексу України”.

Явище сурогатного материнства неминуче породжує бізнес дітьми, в тому числі за фінансування іноземними парами. Оскільки сурогатне материнство в більшості країн світу не визнається, то не поодинокими є випадки, коли в Україні іноземці оплачують програму з сурогатного материнства і сподіваються, що зможуть вивезти дитину і задекларувати свої права на неї юридично. Але не можуть цього зробити. Юристи починають шукати інші шляхи для встановлення юридичного батьківства, а діти тим часом залишаються «нічийними». Вабсолютній більшості європейських країн та американських штатів комерційне сурогатне материнство заборонено. Після його заборони в Індії та Таїланді, Україна, конкуруючи з Грузією та Казахстаном, стала столицею цієї ганебної практики. У зв’язку з карантином, повністю закриті кордони, а сурогатні матері продовжують і продовжують народжувати.

Очікуйте незабаром розгорнутий юридичний коментар Руслани Мохнюк з проблеми сурогатного материнства в Україні.

Рекомендуємо наступні матеріали з цієї теми: Матка напрокат. Про сурогатних дітей сурогатних батьків.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram