Мечеть в центрі Києва на 5000 місць. До чого це призведе?

Експертиза
30.07.2020
Мечеть в центрі Києва на 5000 місць. До чого це призведе?

Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере зробив скандальну заяву про наміри будівництва найбільшої в Україні мечеті в Печерському районі Києва. Проект буде профінансовано Турецькою Республікою. Одночасно мечеть зможе вмістити 5000 вірян.

“Україна – це дім для значної кількості мусульман, включно, звісно, з кримськими татарами. Особливо після 2014 року ми бачимо, що багато кримських татар мали переїхати, і в Києві живе значна спільнота. До нас звернулися з проханням про співпрацю і допомогу Україні та її мусульманській спільноті побудувати мечеть у Києві. Питання землі більшою мірою вирішено. Обговорення дизайну наразі триває”, – сказав Гюльдере в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Наразі сторони ведуть обговорення дизайну мечеті. Наступним етапом буде запуск офіційної процедури затвердження проекту. Дипломат сподіваєтья найближчим часом повідомити більше деталей про будівництво найбільшої мечеті в Україні.

Ми попросили Євгена Савіська – резидента Кабінету експертів, релігієзнавця прокоментувати політику релігійно-політичної експансії сусідньої держави в Україні. За словами експерта, Туреччина здавна мала і має виняткові власні геополітичні інтереси в чорноморському регіоні. Незалежно від того хто очолює Турецьку державу і сусідні країни. Намір перетворити храм Софії на діючу мечеть був цілком прогнозований. Варто лише було проаналізувати модель держави котру будує президент Ердоган. Надто її ставлення до релігії. І особливо до ісламу. Фактично іслам стає рушійною силою просування протурецької ідеології. Так само як православ’я стало засобом просування ідеології Кремля. Адже де-факто і Туреччина, і Російська Федерація залишились імперіями.

Будівництво мечеті в Києві було також прогнозованим. Більше того, вперше такі розмови лунали ще в 2006 році коли почалося будівництво мечеті “Серце Чечні” в Грозному. Вона багато в чому наслідує відому “Блакитну мечеть” у Стамбулі. Цілком вірогідно, що і в Києві може бути так само.

Фактично Туреччина оголосила війну, поки що ідеологічну, насамперед РФ котра підтримуює в Україні такі структури як УПЦ, ІПЦ(Р), а також США, які надають підтримку Вселенському Патріархату.

Наслідки. На фоні складних стосунків представників багатьох християнських конфесій в Україні, котрі час від часу переходять в силовий варіант, поява сучасної мечеті з підготовленим і добре забезпеченим духовенством, здатна посилити вплив мусульманської спільноти в Україні. Іслам може стати суттєвим фактором не лише конфесійного життя України, але і політичного, і економічного.

Нагадаємо, в травні в Офісі Президента обіцяли створити робочу групу, яка опікуватиметься вирішенням проблем кримських татар. Серед іншого, обговорювалося будівництво нової мечеті в Києві.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram