Штучний інтелект: геніальний винахід чи вхід у матрицю брехні? Володимир Медведєв у програмі Кабінет експертів

Експертиза
10.05.2023
Штучний інтелект: геніальний винахід чи вхід у матрицю брехні? Володимир Медведєв у програмі Кабінет експертів

Вийшов новий випуск програми Кабінет експертів із Володимиром Медведєвим, доктором медичних наук, професором кафедри нейрохірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Безумовно, штучний інтелект – розвивається та має потенціал. Але із біологічним інтелектом він не зрівняється.

«Ми ще занадто мало знаємо про мозок, для того щоб стверджувати, що відтворений нами сурогат буде мати таку ж інтелектуальну потужність і суб’єктність як наш реальний мозок», – говорить доктор медичних наук.

Розберемо тему щодо популярного Chat GPT – які містить маніпуляції, його засаднича проблема, зловживання студентами та ліві світогляди.

Володимир Медведєв не вважає Чат геніальним винаходом, а навпаки примітивним у зрівнянні з людиною. Адже його створювали опираючись впершу чергу на біологічний мозок людини.

Ця машина чи інші сучасні технології є прогресивними, швидкими та багато чого вміють. Проте, вони обмежені алгоритмами, які у них закладені. До прикладу, Chat GPT – не має власних переконань, його світогляд відповідає стандартним стереотипам, недалекоглядному мисленню, і це очевидно, адже це машина.

Розглянули засадничу проблему Чату GPT. Вона полягає в тому, що при створенні штучного інтелекту (ШІ) – ми спочатку повинні знати справжній інтелект. Проте, ми не пізнали власний біологічний інтелект, то як можемо верифікувати справжність штучного? Виходячи з цього, можна стверджувати, що на даному етапі ШІ є обмежений самою людиною.

Але залишається питання, чи можлива функція самоудосконалення штучного інтелекту? Якщо так, чи несе це загрозу для суспільства? Про це і не лише дивіться у новому випуску Кабінет експертів із Володимиром Медведєвим.
Приємного перегляду!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram