ПТСР, гадалки та інші клопоти психіатрії. Олег Чабан у Кабінеті експертів

Експертиза
16.05.2023
ПТСР, гадалки та інші клопоти психіатрії. Олег Чабан у Кабінеті експертів

Посттравматичний стресовий розлад – відоме своєю абревіатурою ПТСР. Що ж це за розлад та що його викликає? Олег Чабан у студії Кабінет експертів назве головні спільні критерії розладу у цивільних та військових. Гість цього випуску – лікар, доктор медичних наук, психіатр та завідувач кафедри психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету ім. О. Богомольця.

Він розповідає, що один з основних критеріїв – це пережита індивідуальна травма. Тобто, щось пов’язане з найближчими людьми, сім’єю чи особисто з людиною. Наступний критерій, це уникання подібних (стресових) речей, які людині довелось пережити. У військових в основному це вибухи, крики, салюти. Адже це відразу повертає людину на війну, в голові з’являються спогади втрати побратимів на фронті. Сюди ж відноситься поняття флешбеків – коли людину моментально занурює в ту чи іншу ситуацію. Це відбувається з такою силою, що вона не може це контролювати. Ще один критерій – рефлекс з дуже високою чутливістю до будь-якого подразника.

Лікар Олег Чабан розповість, як лікувати розгорнутий розлад ПТСР та що найбільше призводить військових до цього стресового розладу? Слухайте або дивіться про це у відео.

Також торкнулись теми капеланства у війську. На думку психіатра, це дуже важливо і варте того, щоб розвиватись далі. Лікар розповів свій довід зустрічі з одним з капеланів у зоні АТО. Після розмови, він зрозумів, що вражений їхньою працею. Про що і розповів під час бесіди у студії.

Переглядайте випуск, відправляйте друзям та залишайте відгук!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram