Психологія та психіатрія у значенні здоров’я нації. Олег Чабан у Кабінеті експертів

Експертиза
19.04.2023
Психологія та психіатрія у значенні здоров’я нації. Олег Чабан у Кабінеті експертів

Випуск Кабінету експертів з Олегом Чабаном – лікарем, доктором медичних наук, психіатром та завідувачем кафедри психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету ім. О. Богомольця.

У студії говоримо про психічне здоров’я українців від початку повномасштабного вторгнення. Теми розмови пов’язані з психологією та психіатрією у вигляді колективного та індивідуального сприйняття. Лікар запевнює, що українська нація є здоровою. Хоча звісно, не минеться травмою, зазначив Олег Созонтович.

“Психічно здорова людина може мати психічні розлади, але це не можна плутати”, – зі слів експерта. Тим паче, запевняти суспільство, що це рівнозначні речі. Оскільки психічні розлади особа може мати якийсь певний час в силу обставин, в даному випадку обставин війни.

Що вразило лікаря, саме під час спостерігання за поведінкою українців під час Великої війни? Одне з таких спостережень є травма під назвою «війна», а саме у вигляді колективної та індивідуальної. Олег Чабан розповідає, що колективна травма суспільства кардинально протилежна індивідуальній травмі, проте додає: «Ми вивчаємо це питання… Ми не знаємо як вона буде вистрілювати в плані психосоматичних розладів».

Те, що в якійсь мірі рятує українців у нинішніх військових обставинах, це психологічна стійкість. Вона може бути генетичною, але й одночасно вихованою (навчаною) у дитинстві. Гнучкість та стійкість закладається найкраще й найчастіше саме у дитячому віці. Однак експерт привів приклад із проведеного дослідження щодо вихованої психологічної стійкості. Суть в тому, що за 2-3 дні можливо виховати безпорадну людину навіть у дорослому віці.

У випуску є багато цікавих та цінних тез, які вам необхідно почути особисто. Переглядайте, залишайте відгуки та діліться з друзями.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram