Лібералізм та емансипація – на якому перехресті людство звернуло не туди? Сергій Чаплигін в програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
15.10.2021
Лібералізм та емансипація – на якому перехресті людство звернуло не туди? Сергій Чаплигін в програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Вийшов новий випуск програми Кабінет експертів про деформацію понять “лібералізм” та “емансипація”. Якщо раніше лібералізм – це було звільнення від соціально конструйованих явищ, то потім це стало звільненням від природи, від біології. Наступний крок у цій історії – трансгуманізм, тобто звільнення людини від людини. У програмі піднімаються питання що означає бути вільним? В генезисі історично та філософськи лібералізм та рух емансипації – це пов’язані між собою речі чи ні? Свобода – це питання виховання в дитинстві, школі, сім’ї чи це природа, яку ми повинні прийняти? Чому в боротьбі за права фемінізм принижує жінок? Що таке трансгуманізм та технолюдина? Експерт у студії – Сергій Чаплигін, історик, філософ, публічний інтелектуал. 

Відповідаючи на запитання ведучого, Сергій Чаплиніг пояснює, що існує два філософських поняття свободи:

Liberty – свобода від чогось

Freedom – свобода для чогось

І це Іiberty стало основою визначення лібералізму. Людина має звільнитися від чогось. Люди звільнялися від рабства, монархії, станових приналежностей, від тоталітарних ідеологій. У 60-ті роки відбулося звільнення від морально-етичних нормативів, християнського світогляду. А у 70-80-ті роки почалося вивільнення від надлишкових речей, які й почали виявляти проблеми лібералізму.

Бо лібералізм каже: «Якщо я народився чоловіком і все життя мушу прожити чоловіком, то це тоталітарно тисне на мене». І ми живемо в цій матриці. Хочемо чи ні, але лібералізм уже став стилем нашого життя. Коли ми вперше почули про зміну статі, були шоковані. А зараз можна міняти стать кілька разів за життя. Або ж хірургічно, або на рівні ідентичності. Мовляв, «сьогодні до обіду я побуду чоловіком, а з обіду хочу бути жінкою. І не нав’язуйте мені тоталітарну думку – я звільнений від вас».

Трансгуманізм базується на принципі індивідуума. Тобто за цією ідеологією, людина – неподільний індивід, який керується власними бажаннями. І що головне в людини? Тіло. А тіло, згідно сьогоднішньої медицини, можна удосконалювати. Зараз існують лабораторії, аби створити технолюдину. І це не в фантастичних творах, а уже реальність. Нашу поведінку будуть регулювати у віртуальному світі.

Прагнення людини до свободи є природнім. Але в якомусь повороті ми звернули не туди. Свобода  пов’язана із ціннісною системою, те, що ми називаємо традиційні цінності, моральність. Проблема лібералізму в тому, що він звільняє від цінностей і моралі. Ми всі вільні, але ми домовились про певні правила життя і ми їх дотримуємося, контролюємо. І ми себе чимось обмежуємо, бо ми соціальні істоти.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!

Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram