Кабінет експертів: припинення лівих і проросійських партій є необхідністю і в умовах війни, і в умовах миру

Експертиза
25.03.2022
Кабінет експертів: припинення лівих і проросійських партій є необхідністю і в умовах війни, і в умовах миру

Рада національної безпеки і оборони України на час війни призупинила діяльність одинадцяти політичних сил, через їх зв’язки із державою-агресором. Відповідне Рішення було ухвалене 18 березня 2022 року. На період воєнного стану призупиняється діяльність наступних партій: «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «НАШІ» та «Блок Володимира Сальдо».

Усі перелічені партії відомі не тільки своєю проросійською риторикою, відвертими антиукраїнськими настроями, а й підтримкою певних ідей радянського світогляду. Резиденти «Кабінету експертів» прокоментували вищевказане Рішення РНБО.

Ігор Загребельний, керівник Аналітично-дослідницького центру “Політична теологія” коментує: «Заборона проросійських партій безперечно була необхідною. Це потрібно було зробити ще в 2014 році. У першу чергу – під моральним кутом зору, адже існування таких партій розмивало чітке розуміння того, що ми воюємо з росією. Теперішня фаза війни посприяла тому, що в Україні остаточно встановився антиросійський консенсус. Тепер потрібно, аби цей консенсус зацементувався, і в цьому контексті є важливими і заборони партій, і арешти, і інші речі, які є властивими воєнному часу.

Що стосується теми лівизни, то на мою думку було б доречно не обмежуватися партіями, які так чи інакше апелювали до теми СРСР. Нові ліві не менш шкідливі. Йдеться зокрема про іноземні фонди такої спрямованості. Причому деякі з них безпосередньо пов’язані з проросійськими силами Західної Європи. Яскравий тому приклад – Фонд Рози Люксембург. Ці фонди не тільки просували речі на кшталт ЛГБТ, але конкретно били по нашій обороноздатності – поливали брудом наших військових та патріотичну молодь, проповідували пацифізм, вимагали заборони парамілітарних організацій тощо. Гадаю, цього всього достатньо, аби їх сьогодні заборонити. Тим паче, якщо говорити про німецькі фонди, це буде слушна відповідь на поведінку німецького лівацького політикуму».

Юрист Руху «Всі разом!» Елеонора Дібрівна вважає, що політичні сили лівого  спрямування та їх представники у різних державних органах, які переважно є адептами ідей СРСР, мають бути заборонені або відсторонені від посад і у мирний час. Адже це є моральною відповідальностю перед багатомільйонним українським народом, а також необхідним кроком для сталого розвитку держави Україна.

«Призупинення діяльності лівих політичних сил в Україні вірне й необхідне рішення. Адже сьогодні є життєво необхідним питання захисту національних інтересів, бо це є передумовою існування українського народу. Тим паче у політичній сфері. Вже немає часу загравати із агресором, займатися антиукраїнською діяльністю, впроваджувати різні провокативні ідеї. Як бачимо, війна розставила все на свої місця – ліві першими покинули країну після початку широкомасштабної військового наступу.

Зараз необхідно якісно відбудовувати єдину суверенну Україну та докладати усі можливі ресурси для її розвитку. А ті політичні сили та партії, діяльність яких хоч на полутон спрямована проти національних інтересів або на роз’єднання суспільства – мають бути відсічені. Зауважимо, що партії лівого спрямування переважно є проросійськими носіями комуністичних, а часто і радянських ідей. І їхня діяльність в умовах агресії росії проти України є не лише шкідливою, а й відверто ворожою. Відповідно, із метою захисту державних інтересів, і у мирний час усі антиукраїнські ліві сили мають підпадати під заборону», – зазначає юрист.

Громадський діяч Микола Ляхович, який очолював Відділ національно-патріотичного виховання у Міністерстві молоді та спорту, зазначає:  «Це той випадок, коли перше, що хочеться вигукнути: а чого  тільки зараз?! Україна давно мала удосконалити своє законодавство, щоб антиукраїнські партії, та інші інститути громадянського суспільства з антиукраїнською ідеологією, навіть не мали змоги отримати реєстрацію в Мінюсті, а зареєстровані автоматично заборонялись.

Один з перших кроків до цього – це введення в дію закону про боротьбу з колабораціонізмом, який прийняла Верховна Рада, але з введенням його в дію затягує президент. Антиколаборантський Закон звісно далекий від досконалості, але це важливий етап боротьби з корінням антиукраїнської діяльності, в тому числі в громадсько-політичному сегменті України».

Таким чином, перелічені партії лівого спрямування переважно є проросійськими носіями комуністичних, а часто і радянських ідей. І їхня діяльність в умовах широкомасштабного військового нападу росії на Україну є не лише шкідливою, а й відверто ворожою.

Читайте також по темі: 

Президент України про заборону лівих партій: «Це – заради життя»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram