Хто, навіщо і як змінив український правопис. Лариса Шевченко у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
01.12.2021
Хто, навіщо і як змінив український правопис. Лариса Шевченко у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Вийшов новий випуск програми Кабінет експертів. У студії гість – Лариса Леонідівна Шевченко, доктор філологічних наук, секретар Української національної комісії з питань правопису. На посаді секретаря Лариса Леонідівна перебуває майже 20 років. У програмі вона розповідає про роботу над правописом, який остаточно затвердили у 2019 році. Українці користувалися правописом з 1991 року, він всіх влаштовував до певного часу. Ще у 2002 році було завдання створити правки до існуючого правопису. Причина об’єктивна: час не стоїть на місці, з’являється багато іншомовних слів, слів-діджиталізації і треба це все враховувати. Над правописом працювали доктори наук, найавторитетніші вчені України: представники ВУЗів і Національна академія наук. Але робота йшла дуже довго, бо це велика відповідальність. Лариса Шевченко розповіла які нові зміни виникли, чому «Бог» правильно писати з великої літери, хто запровадив фемінітиви та інше.

У деяких вчених виникали ідеї повернутися до правопису діалектної мови 1928-1933 років. Але гість програми зазначає, що надлишкова кількість змін у правопис української мови вбила б мову або ускладнила б її популяризицію. Зміни повинні виходити з мовної практики, а не нав’язуватися згори. Традиція має дуже велике значення. Мова засвоюється не через правила, а з молоком матері – так, як ми звикаємо до неї. Такі ініціативи з «удосконалення» чи повернення діалектної мови 1928-1933 років привели б до деукраїнізації. Люди, щоб не здаватися неграмотними, перейшли б на іншу мову, яка для них простіша.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!

Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram