Дмитро Шерембей та організація «100% життя» на захисті наркотичних речовин в Україні

Експертиза
27.06.2024
Дмитро Шерембей та організація «100% життя» на захисті наркотичних речовин в Україні

Дмитро Шерембей є головою координаційної ради благодійної організації «100% життя». Раніше ця організація відома як «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (ЛЖВ). Дана організація будує свою репутацію як ключова інституція в Україні, яка займається громадським здоров’ям. Через неї проходять значні фінанси для реалізації програм боротьби із соціально небезпечними хворобами (ВІЛ\СНІД, туберкульоз, гепатит). Такі програми фінансуються з державного бюджету а також через програми міжнародної допомоги. Тому це є максимально корупційно-потенційною сферою як в Україні, так і на міжнародному рівні.

Також, під прикриттям боротьби з соціально небезпечними хворобами, їхня діяльність спрямована на легалізацію та популяризацію наркотичних препаратів. А як відомо, ВІЛ поширюється в тому числі через ін’єкційну наркоманію. Тому вони були ініціаторами програми вживання наркозалежними оральних наркотиків. Вони є вмотивованими ініціаторами змін в законодавстві на користь створення та поширення наркотиків.

Чим займається організація «100% життя»
Вони називають себе найбільшою пацієнтською організацією в Україні. Мережа працює з 2001 року та є основним реципієнтом та виконавцем проєктів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією та USAID в Україні. Офіційна публічна мета організації вказана на її сайті: «Ми працюємо для того, щоб 100% українських пацієнтів мали 100% доступ до лікування. Ми прагнемо змінити якість життя ВІЛ-позитивних людей, сприяємо реалізації прав та обов’язків людей, які живуть з ВІЛ, туберкульозом та гепатитами, включаючи право на самовизначення та право на участь у прийнятті рішень, що впливають на їхні життя». Організація має розгалужену мережу місцевих організації з такою ж назвою у 22 містах України.

Таким чином, «100% життя» займається категорією людей із «соціально небезпечними» хворобами. Тобто основною їхньою діяльністю є реалізація проєктів, спрямованих на боротьбу з захворюваннями, які становлять небезпеку для держави та суспільства. А саме, такими хворобами як ВІЛ, СНІД, туберкульоз, гепатит, а також групи ризику наркоманія та алкоголізм. Саме для зменшення кількості таких захворювань держава виділяє великі кошти.

У фінансовому звіті за 2022 рік, опублікованому на сайті «100% життя» зазначено, що їхні загальні річні надходження становлять 2,6 мільярдів (!) гривень. Головними їхніми партнерами є PEPFAR (Надзвичайний план президента Сполучених Штатів для боротьби зі СНІДом), USAID (Агентство США з міжнародного розвитку), CDC (Центри контролю та профілактики захворювань), The Global Fuld (Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією), UNAIDS (Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй по ВІЛ/СНІД), WHO (Всесвітня організація охорони здоров’я), фонд «Відродження» та інші.

Легалізація метадону
На початку двохтисячних «ЛЖВ» (зараз – «100% життя») та відповідно Шерембей стали ключовими ініціаторами легалізації метадонової програми в Україні. Метадон – це синтетична наркотична речовина опіоїдної групи. У 2004 році була впроваджена так звана замісна підтримувальна терапія. Це метадонова програма, яка передбачає легальне і безкоштовне поширення синтетичних наркотиків серед наркозалежних. Спочатку – за рахунок міжнародних донорів. Потім – за рахунок державного бюджету України. Тобто це є легальним бізнесом для постачальників метадону в державу і відповідно поширення цього наркотика серед українців.

«Наркоману з відкритою формою туберкульозу та гепатиту ніколи лікуватися, він постійно перебуває у пошуках грошей на дозу. Єдиний спосіб його вилікувати – це давати йому препарати проти туберкульозу разом із бупренорфіном чи метадоном. Для того, щоб, як мінімум, у нього не було відкритої форми туберкульозу», – у 2009 році зазначав Шерембей в інтерв’ю виданню «Фокус». Тобто він тоді не розглядав лікування наркозалежності, а під прикриттям лікування туберкульозу та гепатиту у наркозалежних, він пропонував їм безкоштовно давати метадон. Замість зниження наркозалежності – забезпечення наркоманів постійно новими «дозами».

У 2022 році голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук розповідав про головних лобістів нарколегалайзу. Тоді він демонстрував статистику залежних від метадону до його легалізації та після: «До легалізації метадону в Україні метадонових наркоманів у нас була мізерна кількість. У реабілітаційних центрах – 1 з 10. Але зараз метадон є головним наркотиком в Україні, від якого гинуть наркозалежні українці. У реабілітаційних центрах понад 80% наркозалежних – саме метадонщики», – зазначає він.

Промоутери метадонової легалізації також добивались регулярного направлення метадону у в’язниці. Вони хотіли отримати можливість законно, фінансуючись державою, постачати наркозалежним в’язням метадон.

Метадонова замісна терапія призвела до перетворення цього наркотику на вуличний, збільшення кількості наркозалежних, спрощенний доступ до наркотиків, а також необґрунтованих нових витрат з державного бюджету на закупівлю метадону для наркозалежних. Це все в той час, коли батьки онкохворих дітей по всьому світові збирають гроші на лікування малюків.

Шерембей за легалізацію так званого медичного канабісу
Добившись легалізації метадону і переклавши його закупівлю на державний бюджет, тепер Шерембей і «100% життя» взялися за новий легалайз – конопляно-канабісний. Він активно нав’язує свою позицію, що такі наркотичні препарати начебто будуть рятувати життя. Насправді ж метою цього є законні прибутки від торгівлі канабісом і препаратами на його основі, подібно до метадону. Голова організації «100% за життя» зазначає, що причиною того, що депутати не легалізують канабіс є те, що нардепи «кришують чорний ринок медичного канабісу».

«У лікаря має з’явитися легальний рецепт на легальний препарат. Він допоможе солдату жити, або людині, що пережила насильство в полоні, або людині, що втратила близьких, або людині, що помирає в паліативній палаті. Вони зараз це все купують в 4 рази дорожче, ніж це можна купити в Польщі», – зазначив Шерембей в інтерв’ю Суспільному, у квітні 2023 року. Тобто він вважає, що легалізація потрібна для так званого «лікування» людини.

У 2022 році, у дискусії на телеканалі «Магнолія-ТВ», Шерембей стверджував, що наркозалежні можуть придбати будь-який наркотик «у два кліки на телефоні», а керівники чорного ринку отримають 10 млрд гривень. Він зазначив, що зробивши канабіс легальним, його можна здешевити в 4 рази. З цього випливає, що Шерембей намагається легалізувати канабіс для того, аби фармацевтичні компанії офіційно могли заробляти кошти на цьому. Відповідно, це також спростить доступ до препаратів на основі канабісу. Подібно до метадонової програми, завдяки якій метадон зробили у відкритому доступі з метою зменшення захворюваностей у наркозалежних. Але статистика показує, що залежних від нього стало значно більше. Прикриваючись гаслами про медичну користь і подолання небезпечних явищ, і у випадку метадону і у випадку канабісу, створюється ще більша загроза. Наркотична індустрія ще більше масштабується. А в перспективі це все перекладається на державний бюджет.

Насправді ж «медичного канабісу» не існує. Є рослини конопель різних сортів, які відрізняються рівнем вмісту тетрагідроканнабінолу (ТГК) і каннабідіолу (КБД). Промоутери добиваються законодавчого дозволу на вирощування саме наркотичної коноплі – з якої потім роблять марихуану та інші препарати психоактивної дії. Варто зазначити, що станом на зараз чутки про чудодійні медичні властивості рослин коноплі занадто перебільшені. Немає підстав для того, щоб стверджувати про медичні властивості коноплі.

Довідка про Шерембея
В підлітковому віці Дмитро Шерембей був наркозалежним, а юнацькі роки провів за ґратами. Його тричі судили та призначали ув’язнення. Усі кримінальні терміни Дмитра Шерембея були пов’язані з крадіжками. Будучи ін’єкційним наркоманом, він грабував квартири. Цю інформацію Шерембей сам повідомив в інтерв’ю журналу New Voice. Останнє ув’язнення тривало 3,5 роки, на той час йому виповнився 21 рік.

 

Шерембей – один із засновників «Центру протидії корупції». Він не одноразово потрапляв у скандали. Його підозрювали в корупційних схемах. Наприклад у 2020 році його підозрювали у можливому розкраданні $133 млн, виділених США для людей, хворих на СНІД. Гроші проводилися через організацію ЛЖВ, а займалися цим засновники Центру протидії корупції – Дмитро Шерембей та його колега Віталій Шабунін. Про це повідомляє Depo.ua.

Коментар Романа Ступницького, члена правління всеукраїнської спілки громадських організацій «Рух протидії наркоманії та наркокорупції», щодо Шерембея та «100% життя»:

Вперше я зіштовхнувся з Шерембеєм у 2009 році. Наша організація та декілька інших проводили прес-конференцію в агенції «Укрінформ». Метою було недопущення введення метадонової програми у тюрми та колонії в Україні. Метадонову програму тільки починали поширювати в Україні. Тоді через корупційні зв’язки автори програми добивалися того, щоб метадон розповсюджували серед ув’язнених в тюрмах та колоніях. Шерембей та ще декілька псевдоактивістів прийшли зірвати цю прес-конференцію. Поводили себе дуже грубо та агресивно. У мене вже тоді склалось таке враження, що заради досягнення своїх цілей ці люди були готові переступити все, що завгодно.

Насправді вся сфера обігу наркотиків в Україні – це не про здоров’я, а про заробляння коштів. Наркозалежна людина – це ідеальний споживач та клієнт, адже постійно має купувати наркотики, щоб почувати себе більш-менш комфортно. Я проблемою наркоманії займаюсь більше 20 років, тому з впевненістю можу сказати, що в Україні життя наркозалежних та їх виживання залежить лише від них самих. Якщо наркозалежна людина хоче звільнитись від наркотиків – вона може розраховувати лише на себе та на своїх рідних чи близьких. Держава їм в цьому не допомагає, а просто дає комусь заробляти на цій проблемі. Якщо раніше наркотики купували у дилерів на притонах, то зараз цим злочинним продажем займаються фармацевтичні компанії. Вони вирішили, якщо цю проблему не можна подолати – її треба очолити. Інтереси саме таких людей представляє Шерембей.

«100% життя» отримують величезні грантові кошти. Куди ці гроші йдуть не зрозуміло, адже наприклад тубдиспансери, як були в занедбаному стані 20 років тому, в такому ж стані й залишаються сьогодні. Деякі з них навіть просто в плачевному вигляді. Ми звіряли статистичні дані і вияснили, що до легалізації метадону в центри реабілітації потрапляло з метадоновою залежністю 5-10% людей, зараз таких 70-80%. Метадон – на рівні з солями та іншими психоактивними речовинами залишається найбільш вживаним наркотиком.

Метадонова програма не працює так, як повинна. Є Наказ МОЗ про порядок і правила проведення ЗПТ. Те, наскільки цей наказ виконується – це просто жах. Не проводиться належний облік наркозалежних. Не робляться аналізи, що такі люди паралельно не вживають інші наркотики. Дуже часто на програму залучають тих, хто на ній категорично не можу бути – наркозалежні з неопіумною залежністю, що є по суті злочином. В Україні дали можливість аптекам законно торгувати метадоном. Тобто 20 років тому наркозалежний купував героїн або інші препарати в притоні, а зараз наркотики без проблем можна придбати в звичайній аптеці.

Тобто Шерембей є звичайним нарколобістом. Це людина, яка заробляє гроші під виглядом громадської діяльності.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram