Чому українці завжди хочуть віддати свій суверенітет? Сергій Чаплигін у Кабінет експертів

Експертиза
28.02.2024
Чому українці завжди хочуть віддати свій суверенітет? Сергій Чаплигін у Кабінет експертів

«Маргінали вчора – стали зірками і героями під час великої війни», – підкреслив у програмі Кабінет експертів ведучий та голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук.

У новому випуску разом з резидентом аналітичного центру Кабінет експертів та політичним філософом Сергієм Чаплигіним. З ним говоримо у студії про маргіналів-патріотів, чому українці віддають свій суверенітет та яку загрозу складає міжнародне бюрократичне об’єднання комуністичних рухів для України.

Ще до повномасштабної війни національно-патріотичні середовища активно маргіналізувалися. Водночас поруч з ними існували «респектабельні» ліві патріотичні організації. «Вони проводять свої заходи в Інтерконтиненталі (InterContinental), Хаяті (Hyatt Regency), Прем’єр Палаці (Premier Palace Hotel). А є дикуни націоналісти-патріоти, які проводять на вулицях акції протесту проти гей-параду або скидають пам’ятник Леніна. Всі думають, ну типу маргінали, що з них візьмеш. Але коли прийшла війна вони виявились першими, хто пішов захищати Україну та героїчно загинув», – говорить Руслан Кухарчук.

Тобто, в умовах кризи вся країна побачила штучність цих лівих патріотичних організацій та героїзм справжніх національно-патріотичних рухів. Сергій Чаплигін погодився, що це питання потрібно загострювати і постійно нагадувати суспільству. Він додає: «Ліві структури дійсно домінували, адже українських патріотів маргіналізували. Через це не було навіть можливості для культурної війни, як наприклад у США. Сьогодні ж ситуація змінюється. Людям зрозуміло, хто йде захищати рідну землю. Ніхто ж не воює за безкоштовний проїзд у маршрутці чи гей-паради. Воювати йдуть за природний порядок речей, основоположні цінності – дім, сім’я, рідна земля».

Відповідно ведучий наголошує, що наразі осіб, які раніше маргіналізували патріотів, робив з них фашистів і ворогів, потрібно притягнути до відповідальності.

Окрема частина бесіди була про суверенітет та українську ідентичність. Ці якості закладені в ДНК кожного українця. Проте у той самий час, виникає запитання, чому нація так легко віддає те, за що віками бореться?

«Суверенітет та ідентичність віддається міжнародному бюрократичному інтернаціоналу. Ми маємо засудити це. І розбудовуючи нову країну після війни, нагадати, що суверенітет означає для нас? Чи це просто слово в Конституції, чи те, за що вмирали віками? В тому числі і зараз у цій війні», – говорить ведучий Руслан Кухарчук.

Сергій Чаплигін вважає, що українцям потрібно вирватись з постколоніального синдрому та комплексу неповноцінності. Також додає: «В чому різниця між війною з Росією та тією, що йде зсередини на рівні державних та міжнародних структур за збереження нашої ідентичності та суверенітету. Це ж одне й теж. Ми фактично підіграємо».

Дивіться продовження у новому випуску. Більше почуєте про громадянське суспільство, у чому проблема перейменування вулиці на Європейську у Харкові,  що таке інклюзія по-українськи та багато іншого.

Приємного перегляду!

Нагадаємо, Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram