Комітет Ради підтримав ідею Міністерства демографії та діаспори

Актуально
17.10.2024
Комітет Ради підтримав ідею Міністерства демографії та діаспори

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 16 жовтня підтримав законопроєкт №11424 «Про засади державної демографічної політики». Однією з ключових пропозицій авторів є створення Міністерства, яке повністю охопить питання демографії.

Метою ініціативи є втілення у життя державну демографічну політику. В законопроєкті наголошуються на основних умова подолання демографічної кризи: стимулювання українців до повернення в Україну, підвищення народжуваності, зменшення смертності, збільшення тривалості життя, виховування здорового покоління дітей тощо.

Для координації цього пропонується створити Міністерство демографії та діаспори України. Воно повинно мати широке коло повноважень: розробка стратегічних документів державної демографічної політики, можливість впливати на зміст рішень інших органів виконавчої влади, якщо вони суперечать державній демографічній політиці, поглиблення зв’язків з українською діаспорою та інші. Нагадаємо, що рух «Всі разом!» вже багато років займається просуванням ідеї створення подібного органу.

Цікаво, що проєкт закону передбачає підтримку проєктів, пов’язаних з реалізацією державної демографічної політики. Після відбору та моніторингу спеціальним органом запропонованого проєкту, може надаватися грант для його реалізації.

«Розв’язання демографічної проблеми має розглядатися як одне з ключових завдань держави і суспільства. На рівні з нашою перемогою у війні, досягненням справедливого і стабільного миру, членством в ЄС і НАТО та відбудовою країни», – зазначив ініціатор проєкту нардеп Микола Княжицький.

Слід зазначити, що законопроєкт об’єднує представників різних політичних сил у парламенті. Адже автори представляють різні партії. Також членами комітету, який одноголосно підтримав ініціативу, є представники різних фракцій парламенту.

Нагадаємо, в Україні за останні пів року народилося утричі менше людей, ніж померло. Також дивіться ефір про демографічну ситуацію в Україні та як на неї вплинуло повномасштабне вторгнення. Гість випуску заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень – Олександр Гладун, розповів про статистику, підрахунок чисельності населення та що впливає на неї.

Читайте також:
Україна остання по народжуваності і перша за смертністю у світі: звіт ЦРУ.
Зі Стратегії демографічного розвитку України прибрали всю гендерну термінологію
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова дає невтішні прогнози. За її словами, через 10 років чисельність населення України буде в межах від 26 до 35 млн людей.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram