Рішення ухвалене: намогильники на військовому меморіальному кладовищі будуть у вигляді хреста

Актуально
18.07.2024
Рішення ухвалене: намогильники на військовому меморіальному кладовищі будуть у вигляді хреста

Уряд ухвалив постанову щодо форми намогильних споруд на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК). Раніше Міністерство у справах ветеранів України спільно з державною установою “Національне військове меморіальне кладовище” розробили проєкт постанови. У ній затверджено зовнішній вигляд споруд на могилах воїнів. Йдеться про дві форми — у вигляді хреста та плити із заокругленням у верхній частині.

В квітні цього року голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук публікував позицію, зазначивши, що з’явилися люди, які виступають проти форми намогильного каменю у вигляді хреста. Тоді він написав: «Це при тому що козацький хрест був обов’язковим елементом ритуалу поховання українських воїнів в добу козацтва. І це при тому, що Україна – центр і матір християнської цивілізації Східної Європи».

Руслан Кухарчук зазначив, що десятки тисяч воїнів-християн вже віддали своє життя за цю українську християнську землю. Але ті, хто не воювали і не вмирали, вже зараз роззявили рота, скасовують українську ідентичність і українську військову традицію. А головне – зазіхають на гідність полеглого воїна.

Зусилля цих активістів не закінчились успіхом. Міністерство у справах ветеранів України затвердило форму хреста як один з двох варіантів каменю. Виконавець волевиявлення загиблого захисника обиратиме, який зразок намогильника буде у загиблого воїна.

Нагадаємо, що у 2021 році указом президента було запроваджене свято Української Державності в той самий день, коли відзначається хрещення Київської Русі. У такий спосіб українська держава і суспільство є спільними в своїй позиції про вкорінення української національної ідентичності в християнську спадщину і християнську традицію.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram