Українська державність розпочалася у День хрещення Руси України

Актуально
15.07.2024
Українська державність розпочалася у День хрещення Руси України

Сьогодні, 15 липня, в Україні відзначають День Української Державності. Це свято щороку відзначається в День хрещення Київської Русі. Цього року, у зв’язку з календарною реформою, вперше цей день відзначається 15 липня. Свято запроваджене указом президента ще у 2021 році. Символічно День державності співпадає з вшануванням пам’яті князя київського Володимира Великого. Саме він у 998 році хрестив Київську Русь-Україну.

Ми вітаємо всіх українців з Днем державності. Бажаємо пам’ятати та шанувати свою історію та ідентичність. Адже українці – це християни та патріоти. І саме це поєднувало нас протягом всієї історії. Бережімо свою віру, християнську ідентичність і державність.

Президент України Володимир Зеленський записав відео-привітання з нагоди свята. Він відзначив, що історія українців на цій землі сягає часу глибше, ніж тисячоліття тому. «Українці, українки! Я дякую вам за те, що ви вірні собі, нашій меті, нашій державі. Нашим цінностям, які обов’язково вистоять, бо вже мають опору в століттях. Мають коріння у Київській Русі та продовження в козацькій державі й живу силу сьогодні – силу України, яка робить найбільше та найважливіше за всю свою історію. Це Україна, яка не лише захищається, але єднає багатьох інших для захисту життя», – зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що у День Української Державності, у День хрещення Русі-України, ми згадуємо шлях, який пройшла Україна, і всіма силами зосереджуємося на битві, яку Україна повинна виграти. «Ця битва – заради нашої незалежності. Заради того, щоб цю незалежність могли успадкувати наступні покоління. Успадкувати, а не виборювати. Щоб ми їм дали гордість за Україну, а не її біль», – каже Володимир Зеленський. З нагоди Дня Української Державності та Дня хрещення Київської Русі – України були організовані урочисті заходи, в яких Президент взяв участь.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у соціальних мережах також підкреслив, що водночас з Днем Української Державності, сьогодні український народ відзначає ще одне державне свято – День Хрещення Руси-України. «Це поєднання свят символізує, що Українська Державність – це надбання тисячоліть», – пише Головнокомандувач.

Голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук зазначив, що Зеленський вчинив стратегічно і справедливо, коли підписав Указ “Про День Української Державності” і призначив його саме на День хрещення Руси. «Українська державність починається саме з моменту хрещення, понад тисячу років тому. Прийняття християнства визначило і продовжує визначати українську національну ідентичність. Українська державність і українська ідентичність немислимі без християнського коріння і християнського сьогодення. Україна є форпостом християнської цивілізації на європейському континенті! Так було, так є і так буде!», – пише Кухарчук.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram