Новий Закон ухвалено: сім’я є суб’єктом утвердження української національної ідентичності

Актуально
05.01.2023
Новий Закон ухвалено: сім’я є суб’єктом утвердження української національної ідентичності

У грудні 2022 року Верховна Рада прийняла спеціалізований закон «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Документ покликаний стати одним з інструментів створення сильної держави, в тому числі у контексті відповідного національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти.

Президент України Володимир Зеленський підписав його в останній день 2022 року – 31 грудня. Відтак документ вже набув чинності.

Законопроєкт розроблявся на базі Комітету Верховної ради України з питань молоді і спорту під головуванням заступника Голови Комітету Василя Мокана. Ініціаторами законодавчої ініціативи виступили зокрема народні депутати Георгій Мазурашу, Володимир Ар’єв, Оксана Савчук, Володимир В’ятрович та інші.

Зазначений Закон визначає національно-патріотичне виховання одним із пріоритетних напрямів діяльності держави та суспільства щодо розвитку національної свідомості на основі суспільно-державних (національних) цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність), формування у громадян почуття патріотизму. А також є важливим елементом посилення національної безпеки. У Пояснювальній записці зазначено: “Існування та процвітання Української держави неможливе без загального усвідомлення громадянами своєї громадянської ідентичності… Сукупність усіх індивідів, які пройшли таке самовизначення, є необхідним фундаментом для формування потужного громадянського суспільства, сильної нації та міцної держави».

Організація «Всі разом!» взяла участь у робочій групі з розробки зазначеного Закону. “Нарешті ухвалено системний Закон України про утвердження національної та громадянської ідентичності, – зазначає Елеонора Дібрівна, член правління «Всі разом!» і представник організації у робочій групі. – Очікуємо, що цей документ стане фундаментальним у контексті популяризації інституції сім’ї як основи існування нашого суспільства, а також – важливим інструментом національної безпеки. Адже, як продемонструвала нам ця війна, неможливо знищити народ, в якому домінують природні цінності. І саме усвідомлення людиною своєї ідентичності, наявність родинних та духовно-моральних орієнтирів є запорукою перемоги життя над смертю».

У тексті Закону були враховані пропозиції організації «Всі разом!» У результаті він містить положення щодо необхідності популяризації сімейних цінностей у контексті виховання людини. Зокрема пункт 5 статті 9 Закону декларує: «Духовно-моральне виховання здійснюється за такими напрямами: сприяння утвердженню сімейних цінностей та активне залучення сім’ї до національно-патріотичного виховання».

В тому числі Закон визначає, що сім’я бере участь у формуванні та реалізації відповідної державної політики. У статті 13 зазначається, що сім’я є “суб’єктом відносин у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності та бере участь у формуванні та реалізації державної політики в зазначеній сфері”.

Таким чином, у 2023 році Україна та українці входять з важливим інструментом для посилення національної безпеки. Системний закон для реалізації державної політики щодо національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти. І серед приорітетів цієї державної політики зафіксована сім’я.

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram