Розробляється законопроект щодо національно-патріотичного виховання. Пропозиції від ГО «Всі разом!»

Актуально
11.06.2021
Розробляється законопроект щодо національно-патріотичного виховання. Пропозиції від ГО «Всі разом!»

8 квітня відбулося засідання робочої групи з підготовки проекту Закону України про національно-патріотичне виховання. Законопроєкт готується на базі Комітету Верховної ради України з питань молоді і спорту під головуванням заступника Голови Комітету Василя Мокана.

Проект Закону визначає мету, завдання, основні засади, напрями та механізми реалізації державної політики у сфері національно-патріотичного виховання, в тому числі збільшення повноважень органів місцевого самоврядування з питань національно-патріотичного виховання. Законопроект визначає, що метою національно-патріотичного виховання є формування та утвердження української громадянської ідентичності. Яка побудована на основі  «єдиних суспільно-державних (національних) цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність), принципів любові і гордості за власну державу, збереження української національної ідентичності, дієве сприяння органам державної влади та органам місцевого самоврядування в захисті і охороні національної державності Українського народу», – зазначається у тексті документу.

До розробки законопроекту долучилися представники міністерств, громадських організацій та експертів у різних галузях. Представник руху «Всі разом!» увійшов до складу робочої групи та до проведення засідання вніс наступні пропозиції:

– Зазначити у тексті проекту: «Сім’я є найкращим місцем національно-патріотичного виховання».

– Виходячи із того, що популяризація інституту природної української сім’ї є базовим фактором національно-патріотичного виховання, Рух пропонує зазначити про необхідність популяризації інституту природної української сім’ї, яка є базовим фактором національно-патріотичного виховання дітей, підлітків і молоді.

– Також однією із пропозицій Руху була теза щодо сприяння утвердженню природних сімейних цінностей та активного залучення сім’ї до процесу національно-патріотичного виховання.

– Додати пункт, який стосується саме вихованню морально-духовних основ у навчальних закладах, а саме: «сприяння викладанню у дошкільних та шкільних навчальних закладах варіативних предметів з основ сім’ї, батьківства та християнської етики».

У своїх пропозиціях Рух наполягає на необхідності підготовки інформаційної та науково-популярної літератури для батьків з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді в сім’ї; висвітленню в засобах масової інформації кращого досвіду сімейного національно-патріотичного виховання; популяризації природної української сім’ї.

Основна дискусія під час роботи групи розгорнулася щодо питань, яким чином інституційно та функціонально вивести сферу національно-патріотичного виховання на якісно новий рівень. Ініціаторами наголошувалося на важливості системної державної політики у сфері НПВ як елементу національної безпеки України. Крім цього, обговорювалися теми ефективності військово-патріотичного виховання та громадянської освіти, взаємодії між органами  державної влади та місцевого самоврядування із громадянським суспільством.

Джерело: Facebook.com/Mokan.Vasyl

Нагадаємо, що сім’я – не тільки головний інструмент національно-патріотичного виховання особистості, а й одна з основних засад для збереження моральної та культурно-духовної спадщини. Саме в родині закладаються основні орієнтири національно-патріотичної свідомості дітей та молоді, формуються ціннісні орієнтири. Відтак, усвідомлення важливості ролі сім’ї та родини серед молодого покоління  є запорукою побудови здорового українського суспільства, його майбутнього.

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram