Назарій Островський

Просто робити добрі справи

Назарій Островський - Просто робити добрі справи

Назарій Островський, 33 роки, народився у місті Броди, Львівська область. Отримав юридичну освіту у Львівському університеті внутрішніх справ. Працює в сфері будівництва. Одружений. Має двох дітей: син та донька.

Штаб допомоги людям під час карантину

Пан Островський разом з командою волонтерів спільноти «Благословення» Української Греко-Католицької Церкви створив штаб швидкого реагування, який допомагає медикам та людям під час епідемії COVID-19. Вони постачають захисні маски, екрани та костюми власного виробництва, а також антисептики. Завдання – швидка відповідь та реакція на потреби, які не може задовольнити держава вчасно.

Штаб допомагає медикам під час карантину

Піклуючись про дружину медика–інфекціоніста, Назарій вирішив допомагати всім іншим лікарям, які не мали потрібного захисту від вірусу.

Станом на кінець квітня понад 100 сімей отримали допомогу, волонтери видали 300 професійних респіраторів для медиків, також виробили 200 літрів антисептику, пошили більше 1000 захисних багаторазових масок. Також небайдужі члени спільноти допомагали онкохворим дітям – передавали захисні маски до лікарні.

Штаб допомоги виготовляє захисні екрани

«Я дуже часто отримував безкорисливу допомогу від людей у своєму житті. На початку мене дивувало, як люди можуть робити щось безкорисливо, що їх мотивує. З часом я починав розуміти, що в усьому благому є Господнє спонукання».

Керівник наголошує, що було не важко організувати штаб, адже учасники один одного знають через церковну спільноту та співпрацювали в інших проектах раніше. Однодумці об`єдналися і почали робити справу для людей.

Сімейні цінності – важлива складова міцної держави

Назарій запевнює, що для нього сім’я – це місце, де є підтримка і розрада, місце, де ти по-справжньому можеш бути собою.

Назарій та його родина

«Сім’я – це фундамент, який створив Господь, щоб особистість і все суспільство могли розвиватися. Сім’я – це підтримка, розуміння, місце де тобі скажуть правду».

Безумовно, сім’я – це місце де народжуються дітки і є продовжується рід. Сім’я – це дуже сакраментальна річ, вагома і фундаментальна річ. Тому окрім власної родини Назарій Островський опікується щорічним сімейним фестивалем LVIV FAMILY DAY. У 2018 році на нього прийшли біля 5 000 людей. Минулого року відвідало свято сім’ї близько 15 000 людей.

Lviv family day 2019

Структура заходу є типовою, але адаптованою до сімейної тематики: розважальна зона і просвітницька. Подружжя ділять досвідом, психологи дають поради, священнослужителі вказують на еталон. І кульмінацією всього стає яскрава концертна програма.

«Ідея проведення фестивалю в мене зародилась після відвідання форуму «Всі разом!». Я почув про цей захід, приїхав до Львова і поділився цим з нашою спільнотою . Я був більше поштовхом до ідеї, ніж звичайним і безпосереднім реалізатором. У нас велика команда, більше 30 людей задіяні. Це спільна робота однозначно».

Назарій отримує нагороду на Форумі “Всі разом!”

Хочеш робити добрі справи? Бери й роби!

Назарій впевнений, що кожна людина може бути корисною і робити добро. Якщо людині вже прийшла в голову ідея, вона сто відсотків може комусь допомогти.

«Ми є тими, ким ми є. Маємо ті ресурси, які маємо. І от все це вже треба використовувати, щоб послужити іншим. Якщо є думка про допомогу, це вже добре. Можна починати з самого мізерного. Наприклад, побачити бабусю чи дідуся в своєму під’їзді і просто запитати: «Добрий день, як ваші справи, чи все у вас добре?» Поговорити, поспілкуватися та розрадити своїм словом – це в же буде добра справа. В кожного своя історія: комусь болить за дітей-сиріт та онкохворих, або аборти та ЛГБТ і протидія цим явищам. Кожен може себе знайти в чомусь і робити важливі справи, реалізуватися, бути корисним».

Також пан Островський додає, що завжди є можливість піти до того, хто має ідею та вже щось робить: при церквах, громадських потужних організаціях. Прийти і попросити, щоб тебе навчили і допомогли.

«Долучайся до тих, хто робить гарні справи – ставай поруч і допомагай!»

Наш герой вже багато років переймається станом свого рідного міста Броди. Наприклад, коли у Броди почали привозити сміття зі Львова без будь яких попереджень і згоди громади на це, активісти перегороджували дорогу машинам, не запускали їх в місто.

Також привозили команду місіонерів в районні школи. Фахівці давали профілактичні лекції учням старших класів про шкоду тютюну, алкоголю та наркотиків. Також обговорювали тему статевого виховання, зокрема про дошлюбне життя та загрози від абортів.

Навчити політичній грамотності громадян нашої країни

На думку Назарія, християни мають бути світлом і діяти задля найкращих змін у суспільстві. Не треба бути «плюшевими» християнами, які бояться щось робити. У тому числі брати участь і політичних процесах.

Назарій та його однодумці

Назарій планує зробити навчальні майданчики, спрямовані на підвищення політичної грамотності мешканців невеликих міст і сіл. Це буде реалізовуватись в різних форматах: починаючи від форумів – закінчуючи повчальними тренінгами від спеціалістів даної сфери.
Що таке влада насправді? Як побудовано суспільство і як воно працює? Яку ми маємо відповідальність за ту владу, яку обираємо? Як все це залежить від людей, які ходили чи не ходили на вибори? Наскільки ефективним є той чи інший політик?

«Я хочу, щоб люди були грамотні в політичних аспектах. Ми повинні доносити людям елементарні демократичні принципи».

Також Назарій наголошує, що дана програма буде корисна для людей, які бажають навчитися вести власну справу. Підтримати та допомогти людям почати займатися бізнесом, розуміти рівень соціальної відповідальності. На початку проведемо відповідний регіональний форум, щоб зрозуміти, хто і які люди бажають вчитися. Надалі проводити обговореннях у селах. Назарій переконаний, що в кожному маленькому селі є одна дві людини, яким потрібний поштовх, яким треба лише показати дорогу, на якій можна себе реалізувати. Такі громадяни хочуть змінювати рівень життя, але не знають з чого починати.

«Ми хочемо допомогти тим, хто налаштований творити найкращі зміни».

Розмовляла Катерина Чорна, «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram

Читайте також

  • Ігор Плохой
    Капелан на двох фронтах
    Служити на сході капеланом та здійснювати розбудову інституту сім’ї на суспільному фронті – справа нелегка. Проте її успішно освоїв друг руху “Всі разом!”, резидент Кабінету Експертів – Ігор Плохой. Читайте дивовижну історію реалізації його місії на двох фронтах. Далі – пряма мова.  Ігор Плохой –…