Сергій Немічев

«Добру не можна йти на карантин!»

Сергій Немічев - «Добру не можна йти на карантин!»

Сім’янин, пастор, громадський діяч, благодійник, спортсмен, лідер. В ньому поєднується освіта автослюсаря і бакалавра теології, а темперамент – невгамовного трудяги. «Навколо мене людям, можливо, не завжди комфортно. Тому що я всіх задіюю до активності»,– сміється Сергій.

Йому 38 років. Він посвятив себе підліткам та молоді, аби вони мали правильні настанови та обрали вірний життєвий шлях. Разом з дружиною та двома дітками Сергій активно трудиться не лише як священнослужитель у церкві, але й досягає сердець через громадську організацію «Дитячо-молодіжне об’єднання «Нове покоління». Є партнером руху «Всі разом!» та організатором фестивалю «Всі разом – за сім’ю!» у Знам’янці, Кіровоградської області.

Початок служіння людям
Сергій рано почав працювати, рано з’явилися гроші. У 17 він був повноцінним автослюсарем на СТО.Разом з грошима з’явилася і погана компанія та наркотики. Тоді жив у Кропивницькому. «Люди, які мене знають, коли зараз бачать, дивуються: «О, а ти ще живий?», – розповідає Немічев.

В 25 років майбутній пастор став християнином і його життя кардинально змінилося. Тепер нові друзі, нові захоплення, нові мрії і бачення. Через рік він одружився і відразу поїхав навчатися на місіонера у Міжнародний теологічний університет.

Потім разом з дружиною Сергій купив квартиру в Кропивницькому, зробив там гарний сучасний ремонт, у них народжується перша дитинка. І раптом вони ухвалюють рішення переїжджати у Знам’янку. Адже саме це маленьке містечко із 22 тисячами населення стало для Сергія місіонерською точкою, а потім і справою життя.

«Дуже часто їздили до Знам’янки з Кропивницького – не було вже сенсу кататися. Сюди мене покликали як місіонера організувати церкву. Мовляв, почнеш, а потім передаси комусь.Я їхав сюди на трошки, і ось уже 9 років тут».

Робота з молоддю
Зараз Сергій – голова дитячо-молодіжного об’єднання «Нове покоління», серед молоді відомої як NGYouthorg. Дитячий центр відвідує наразі понад 150 дітей, підлітків і молоді різного віку: від 3 до 20 років.

Частина команди та волонтерів центру NGYouthorg

«Почалося все ще в 2011 році. Моя дружина і ще одна дівчина займалися з дітьми. Відкрили дитячий клуб по суботах – туди збиралося 5-10 дітей з міста. Спочатку проводили заходи на вулиці . Потім це все переросло у вуличні літні табори. І все розвинулося до того, що ми організували дитячий центр, але заходи все ще проводили на вулиці. Згодом придбали будівлю майже 1000 кв.м зараз це вже стаціонарний центр для молоді», – таку історію зародження організації NGYouthorg розказав Сергій.

Окремо ГО “Нове покоління” орендує приміщення для спортивної зали площею 430 кв.м, де займаються на постійній основі майже 100 дітей. Там є теніс, гімнастика, тренажерна зала, бокс. Це хороша можливість не лише популяризувати здоров’я і спорт, але й впливати на підростаюче покоління з метою профілактики негативного способу життя. Волонтери NGYouthorg залучені до роботи з дітьми-сиротами у дитячих притулках.

Сергій Немічев разом із групою дітей у центрі NGYouthorg

«Багато людей запитує чому наш центр безкоштовний. Можна було відкрити його як бізнес-модель і це працювало б, і діти теж були б. Просто приходило б не 200 дітей, а 20. Проте ми пішли шляхом, коли будь-яка дитина може відвідувати наш заклад. Будь-яка! Незалежно від її соціального та матеріального стану. А діти в нас дійсно є дуже різні:багато є з неблагополучних сімей, а є ті, кого привозять на дорогому авто, – ділиться Сергій. –Процес виховання досить тривалий. Тому що дитина не приходить відразу з запитанням:“Ну, де тут можна змінитися?” Ми дружимо з ними, спілкуємося, працюємо…Найголовніше – це порятунок людей».

Віртуальний світ – інструмент впливу

«Ми працюємо з молоддю і в нас найбільш дієвий інструмент – це Інстаграм та Ютуб. Через інтернет можна зробити дуже багато корисного. Наприклад, в нас є певна кількість дітей і все – їх більше не буде, тому що маленьке місто: хтось виросте і поїде, хтось просто підросте. А через інтернет ми охоплюємо сотні людей, тисячі», – ділиться пастор своїми інструментами роботи з молоддю.

Наприклад, щоб під час карантину не втрачати контакт із дітьми, які відвідують центр NGYouthorg, команда розробила спеціальний план. Так, раз у два дні хтось один з команди дає завдання дітям, яке вони повинні виконати. Це завдання типу сфотографувати щось, змайструвати щось своїми руками, віджатися 10 разів тощо. І діти надсилають фото чи відео своїх робіт. У планах – розвивати повноцінний ютуб-канал із правильними розвагами для дітей та молоді: уроки онлайн, недільна школа, гурток «Умілі ручки» та інше.

«Зараз дуже важливо бути в інтернеті і якість контенту теж має велике значення. Ми намагаємося підтримувати рівень і не викладати аби що, аби як».

Концерти та заходи
В рамках дитячого клубу «Нове покоління» проходить щорічно 40 масштабних заходів. Наприклад, три роки поспіль Сергій організовував благодійні концерти групи Brainwashed з Німеччини. Ці заходи присвячувалися боротьбі з наркоманією у Знам’янці. Щоразу більше півтисячі молоді приходило на захід.

Також двічі проходив масштабний фестиваль «Всі разом – за сім’ю!»: марш на захист сімейних цінностей та концерт із фестивальним містечком. До події долучалося близько тисячі учасників.

Сімейний фестиваль «Всі разом – за сім’ю!» у Знам’янці, 2018 р.

«Проводити вуличні сімейні заходи актуально, тому що в нас в Україні немає сформованого інституту сім’ї як такого. Нас ніде не вчать, як жити в родині. Спочатку було страшно! Перший раз дуже переживали, хвилювалися за все, готувалися довго. Але все вдалося! Проте якби не рух “Всі разом!” і їхня підтримка та мотивація, ми би не наважились проводити фестиваль сім’ї у нашому місті», – говорить Сергій, який і був координатором та організатором цього свята у місті.

До слова, рух “Всі разом!” постійно забезпечує нові міста, які долучаються, мінімальним набором інвентаря для проведення таких фестивалів. Це прапори, банери, магніти. Також надається методологічна підтримка.

#ДобруНельзяНаКарантин
Вже понад шість років Сергій з командою організовує гарячі обіди соціально незахищеним людям. Це щонеділі по 50 порцій і плюс з собою люди забирають хліб.

В рамках карантину, Сергій пристосувався під інший формат служіння людям. Тепер він разом з командою розвозить продуктові набори (вартістю 200-250 грн) багатодітним та неблагополучним сім’ям, а також тим, хто втратив роботу. Пояснює цей вибір так: старшим людям та тим, хто у групі ризику, допомагають волонтери із продуктами. А от родинам, де є багато дітей, або хто втратив можливість заробітку, нема де взяти їжу.

Люди отримують продуктові набори від організації NGYouthorg

«Ми розуміємо, що в масштабі країни наша робота дуже маленька. Але, можливо, наш приклад надихне когось почати такий проект в своєму місті! Тільки уявіть, якби в кожному місті почалася така акція #ДобруНельзяНаКарантин, багатьом сім’ям було б набагато легше прожити цей непростий час», – пише Сергій на своїй сторінці у ФБ.

Допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми

Розвиток – частина життя
«Сил і енергії мені дає одне місце з Біблії, коли Ісус говорить: «Їжа моя – творити волю Того, що послав Мене». І я так само – коли розумію, що це справа Божа, то цим я і живу. Дуже люблю щось організовувати, якісь проекти робити. Може, це риса характеру така. Коли немає ніяких ідей, проектів, коли просто сидимо, для мене це мука», – каже пастор і громадський діяч.

Сім’я Сергія Немічева: дружина та двоє синів

Не забуває активіст і про час для сім’ї. В суботу він працює максимум до 17:00 і потім – вечір для родини. Також неділя – це зібрання у церкві та час для дружини і дітей. У цей день він старається забувати про роботу і утримуватися від дзвінків.

«З дружиною мені пощастило. Ми різні ситуації проходили в житті, починали все з нуля, нічого в нас не було. Одружилися – орендували квартиру і все. І дружина зі мною до цього дня, ніколи не дорікала, що мене десь немає або що не вистачає грошей чи ще що. Мені пощастило. До того ж вона бере участь майже у всіх проектах, завжди включається, коли потрібна допомога».

«Громадський діяч року»

Скромний у розмові, але багатий на результати, Сергій зізнався: «Для такого маленького містечка наша організація робить багато». І це помічають люди. В 2016 році Сергій отримав грамоту від народного депутата «Громадський діяч року». А в 2019 Кіровоградське обласне телебачення знімало сюжет про NGYouthorg та нагородило організацію грамотою «Ідея року».

На запитання«як поєднувати стільки справ одночасно?» Сергій Немічев ніяковіє: «Не знаю. Мені завжди здається, що я роблю мало і нічого не встигаю. Я завжди поспішаю, щоб зробити більше».

Розмовляла Ольга Дацька, «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram

Читайте також

  • Ігор Плохой
    Капелан на двох фронтах
    Служити на сході капеланом та здійснювати розбудову інституту сім’ї на суспільному фронті – справа нелегка. Проте її успішно освоїв друг руху “Всі разом!”, резидент Кабінету Експертів – Ігор Плохой. Читайте дивовижну історію реалізації його місії на двох фронтах. Далі – пряма мова.  Ігор Плохой –…