«Заморожені ембріони – це люди»: рішення Верховного суду у США

Актуально
23.02.2024
«Заморожені ембріони – це люди»: рішення Верховного суду у США

Верховний суд Алабами (США) 16 лютого постановив, що заморожені запліднені яйцеклітини (ембріони) є людьми. Суддя Джей Мітчелл сказав, що ненароджені діти є дітьми без винятку на основі стадії розвитку, фізичного розташування чи будь-яких інших допоміжних характеристик.

21 лютого рішення Суду підтримала потенційний кандидат у президенти Сполучених Штатів та колишній посол в ООН Ніккі Гейлі. Вона стверджує, що «ембріони – це немовлята». Також розповіла про власного сина, який був народжений шляхом штучного запліднення. Проте за її словами, із використанням іншої технології, яка не передбачає убивства ембріонів.

Відомо, що після даного рішення суду, 21 лютого Університет Алабами в Бірмінгемі вирішив призупинити проведення екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Тому що це може призвести до юридичної відповідальності лікарів. Адже невикористані ембріони часто знищуються, а їх замороження є фінансово витратним. Тому продовження процедур може призвести до подачі позовів іншими сім’ями за смерть дитини.

У світі ЕКЗ є дійсно спірною практикою, оскільки це вбиває ембріонів. Суспільство, в тому числі християни, які визнають початок людського життя від моменту зачаття, осуджують це. Адже за своєю суттю ЕКЗ прирівнюється до аборту. Загалом для його проведення використовуються багато ембріонів. Однак з них лише 1 або 2 продовжують свій розвиток, а решта гине або залишаються замороженими.

Ця ситуація розпочалася із знищення заморожених ембріонів для проведення екстракорпорального запліднення в одній з лікарень штату. Три пари подали судовий позов проти працівників Центру репродуктивної медицини. Суд першої інстанції вирішив, що ембріони не можуть бути визнані людьми чи дітьми, і відхилив позов. Водночас Верховний Суд штату Алабама визнав ембріони людьми більшістю голосів – 7 проти 2. Відповідно до рішення суду, батьки можуть подати позов про смерть дитини, незалежно від того, народилася вона чи ні.

Пролайф-спільноти вітають дане рішення суду, вважаючи його вкрай важливим для прав людини. Адже це свідчить, що ембріони мають право на захист життя, так само, як інші люди.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram