Замість фейсбука, твітера, ютуба: Gab, Parler, Rumble, MeWe

Актуально
29.01.2021
Замість фейсбука, твітера, ютуба: Gab, Parler, Rumble, MeWe

З 2018 року найбільші соціальні мережі почали масово видаляти матеріали та акаунти за ідеологічними підставами: із наявність в них орієнтації на традиційні консервативні цінності, у тому числі – релігійні. Але крайнім і найбільш резонансним стало закриття Facebook та Twitter аккаунта президента США Дональда Трампа на початку січня 2020 року з 89 мільйонами підписників. Після такого прецеденту мільйони користувачів стали залишати соцмережі через наявність у їх політиках відвертої необ’єктивної цензури. Тому на арену світових медіа виходять платформи, які очевидно здатні стати передовими. Вони швидко збільшують кількість своїх користувачів. Передусім йдеться про Parler та GAB як альтернативу Twitter, Rumble замість YouTube та MeWe як замінник Facebook. Ми зібрали найцікавіші факти про всіх новачків і пропонуємо вам для усвідомленого вибору для переходу…

PARLER замість Twitter

Вказана платформа створена американцями у 2018 році. До середини листопада аудиторія цього проекту зросла приблизно до 8 млн користувачів. Але лише за тиждень після виборів президента США сайт набрав 3,5 млн нових користувачів. Тоді ж, в листопаді, мобільний додаток Parler вирвався в топ завантажень магазину додатків у AppStore. За своїм дизайном нагадує Twitter. У Parler також є можливість переглядати стрічку з публікаціями користувачів, завантажувати фотографії та публікувати повідомлення до 1000 знаків. Сайт дозволяє розміщувати гіфки, а також відео з YouTube.

Parler заявляє про повну відсутність цензури, заборону на передачу або продаж персональних даних та підтримку свободи слова. Автори описують свій продукт як “соціальну мережу зі свободою слова, де ви можете вільно говорити і висловлювати свою думку” (FreeSpeechSocialNetwork). Саме такий підхід став причиною зростання популярності цього проекту на тлі жорсткої модерації у БігТек гігантів з Кремнієвої долини.

Parler зазначає, що свобода слова буде забезпечена всім незалежно від раси, статі, віку, релігії, політики – всі користувачі матимуть однакові умови користування. У розділі «Цінності» мережа відкрито вказує на важливість забезпечення свободи слова та релігійної свободи. «Запрошуємо прихильників всіх релігій – як і не прихильників – вести цивілізовані розмови, обговорювати шляхи вирішення нагальних світових проблем і, сподіваємось, вони призведуть до розуміння того, що ми всі більше схожі, ніж різні», – йдеться у правилах.

Сайт дійсно надає користувачам широкий спектр інструментів для управління контентом, який вони бачать. Це включає в себе блокування користувачів або фільтрацію повідомлень з певними ключовими словами. Парлер позиціонує це як спосіб модерувати власний світ.

У цілому, інтерфейс Parler більш орієнтований на політично консервативних користувачів. Платформа цілком справедливо називається «провідною у світі платформою свободи слова», через те, що вона заснована на ідеї про те, що сайти соціальних мереж не повинні використовувати користувачів, щоб висловлювати свої враження.

Проте 8 січня Amazon став вимагати у Parler, щоб останній повідомив про правила модерації мережі, іншими словами – встановив цензуру. Parler відмовились від таких умов і 10 січня Amazon видалив зі своїх серверів цю платформу. Аналогічно вчинили AppStore та PlayMarket. Керівник Parler Джон Матце (JohnMatze) обіцяє відновити і налагодити роботу мережі найближчим часом: «Нашою метою завжди було забезпечення позаполітичним публічним майданчиком, де кожна людина  може виражати свої погляди та реалізовувати своє право на свободу слова».

GAB замість Twitter та Facebook

Gab як соціальна платформа була створена у 2016 році. Але атаку зазнала ще у 2018-му. Тому ця команда встигла за останні два роки технічно підготувалися до атаки з боку Кремнієвої долини: налагодили повністю автономну технологічну інфраструктуру і навіть свій власний браузер. Лише за одну добу – 10 січня – на сайт Gab.com отримав 18 мільйонів відвідувачів і понад 500 000 нових створених акаунтів.

Тоді ж Ендрю Торба, засновник та керівник платформи, записав своє емоційне відео, під час якого мав на голові кепку за надписом «Make speech free again» — «Знову зробимо висловлювання вільними».  У своєму зверненні Торба зауважив: «Це момент, до якого ми готувалися чотири з половиною років. В серпні 2016 року ми почали Gab. В 2018 році ми були видалені звідусіль, нас заборонили в AppStores. І тепер ми спостерігаємо, як ці події розгортаються знову, я і передбачав, що це трапиться і з іншими мобільними застосунками. Бо свобода слова не може існувати на Apple, Google, AppStores. І нічого з цим не поробиш. Це реальність, і ми мусимо прийняти цю реальність».

GAB позиціонує себе, як майданчик, де гарантована повна свобода слова і свобода інформації. Ендрю Торба, творець мережі характеризує свободу слова, як можливість жартувати про расу, релігію, етноси або сексуальну орієнтацію, створювати про них інтернет-меми, або ж критикувати.

Ця платформа дозволяє кожному користувачеві пересилати повідомлення до 3000 іншим користувачам, які називаються «геби». На сайті заборонено закликати до насильства, пропагувати тероризм, постити матеріали із дитячою або прихованою порнографією, а також спамити. Торба зауважив, що створення цієї соціальної мережі – це відповідь на постійні спроби великих соціальних мереж, таких, як facebook і twitter блокувати політично неугодні лівої ідеології спільноти. Він зазначив у повідомленні: “Ісус–Цар, говори вільно на Gab.com”.

На даний момент на платформі зареєстровано понад 1 000 000 користувачів. Серед них є й Дональд Трамп, а також Каньє Уест та інші американські селебрітіз. Цікавинкою є те, що Gab запустив Dissenter – розширення для браузера і веб-сайт, який дозволяє користувачам Gab коментувати контент, розміщений на будь-якому веб-сайті. Він був розроблений, щоб дозволити своїм користувачам уникати практики модерування веб-сайтів, яка іноді включає видалення окремих коментарів або видалення або відключення розділів коментарів в цілому.

Gab має свої мобільні додатки для операційних систем Android і iOS, але вони також були видалені з відповідних маркетплейсів.

Зазначимо, що платформа існує переважно за рахунок активістів та пожертвувань. Але у червні 2020 року компанія Visa заблокувала всі особисті рахунки Ендрю Торба і членів його сім’ї. Технологічна і фінансова атака на Gab триває, але станом на зараз ця платформа, здається, є найбільш пристосованою до нових обставин.

RUMBLE – помітний конкурент YouTube

Rumble був створенийу 2013 року з метою обміну відеоматеріалами. Проте про платформу мало хто знав до 2020 року. Зараз спостерігається тенденція постійного зростання кількості користувачів. Кріс Павловський, засновник та виконавчий директор Rumble, сказав, що кількість користувачів сайту стала зростати зі швидкістю ракети з літа 2020, а особливо під час президентських перегонів в Америці. Також він зазначив, що основна причина шаленого росту популярності сайту полягає в обмежені свободи слова на відомих майданчиках соціальних комунікацій.

«Я не хочу робити вигляд, що знаю, що є правда, – сказав Кріс. – Але для цього існує свобода слова. Проте на інших платформах людям більше не дозволяється вести дебати. Тому запрошую всіх в Рамбл».

Rumble прогнозує, що протягом січня відео на платформі будуть переглядати від 75 до 90 мільйонів людей, тоді як у минулому місяці було 60,5 мільйонів. З того часу, як YouTube став приховувати конкретні відео з результатів пошуку, люди почали шукати альтернативний варіант, який дозволить їм публікувати свої відео. На цьому етапі й з’явилася Rumble – вільна система управління відео, яка дозволяє кожному створювати та завантажувати відеоматеріали. Як правило з YouTube на Rumble переходять консервативно налаштовані користувачі, бо «втомилися від упередженості демократів та лібералів».

Цікавинкою Rumble є пропозиція транслювати відеохостинг 4K через найшвидший медіаплеєр на ринку. В ньому є можливість відстежувати успіх та оцінювати аналітику в режимі реального часу. Відеоплеєр Rumble надає можливість інтегрувати рекламу, керувати кількома платформами та монетизуватися.

Головним меседжем платформи Rumbleє рішення виявити рівне ставлення до всіх творців контенту та забезпечити свободу слова. Сьогодні на платформі щоденно завантажують контент майже 350 000 незалежних творців. У контексті того, що YouTube все більш стає упередженим, відеоплатформа Rumble вчасно надала свободу своїм користувачам вільно ділитися своїми думками та дискутувати на різні теми.

MeWe – «антифейсбук»

MeWe – американський сервіс соціальних медіа та соціальних мереж, який належить компанії Sgrouples. Легкість у користуванні MeWe, а також рівний підхід до модерації контенту зробив його популярним серед американських традиціоналістів. Інтерфейс веб-сайту подібний до інтерфейсу Facebook, хоча компанія описує MeWe як “анти-Facebook” через свою спрямованість на жорсткий захист персональних даних.

Платформу MeWe заснував підприємець та захисник конфіденційності Марк Вайнштейн. У своєму інтерв’ю ресурсу Rollingstones він повідомив, що із жахом спостерігав за сходженням Facebook до світового панування та його «невпинний хрестовий похід» проти конфіденційності користувачів. MeWe заявляє, що вони ніколи не будуть використовувати файли cookie або шпигунське програмне забезпечення для створення вмісту про користувачів, і що вони не будуть відстежувати будь-яку активність користувачів або продавати дані користувачів третій стороні.

«Соціальні медіа не були винайдені для того, щоб ми могли бути товаром, який можна купувати і продавати, а уряди у всьому світі могли мати доступ, щоб знати все про нас», – говорить Вайнштейн. – «Головною метою створення стала побудова такої соціальної мережі, яка не шпигувала б за людьми, не відстежувала і не продавала їх».

Зараз додаток налічує понад п’ять мільйонів учасників. За словами засновника MeWe, за пів року кількість користувачів може зрости удвічі. Люди переважно виходять з Facebook після того, як вони піддалися цензурі.

«Метеорний зріст MeWe зумовлений негативною реакцією на Facebook та на інші нинішні основні соціальні гіганти за їх незліченну кількість порушень конфіденційності, їх продаж та спільний доступ до даних користувачів, їхню необ’єктивну цензуру всіх видів груп, включаючи прогресистів, консерваторів та незліченних інших», – зазначив Марк Вайнштейн.

Керівник MeWe стверджує, що мережа не цензурує нікого. Користувачі можуть позначати і повідомляти про контент, який вони вважають неприйнятним, який потім переглядає модераційна команда MeWe із 30 осіб. Відповідно до правил спільноти забороненолише «незаконний, шкідливий, нецензурний чи порнографічний вміст».

У кінці 2020 року MeWe був другим за завантаженням безкоштовним додатком в AppleAppStore разом зі згаданим вище Parler.

Таким чином, коли американські медіа гіганти почали відвертий наступ на свободу слова, настав зірковий час нових консервативних соціальних медіа. Саме традиціоналісти тепер перетворилися на справжній символ свободи висловлювань і класичних демократичних принципів.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram