Загинув розвідник та співорганізатор фестивалів “Всі разом – за сім’ю!” Богдан Романчук

Актуально
10.02.2023
Загинув розвідник та співорганізатор фестивалів “Всі разом – за сім’ю!” Богдан Романчук

Солдат та християнин Богдан Романчук, загинув 7 грудня. Був розвідником першого розвідувального відділення третього розвідувального взводу розвідувальної роти. Це сталось на острові Білогрудий, Скадовського району, Херсонської області. Разом із побратимами поліг в бою з ворожими підрозділами РФ. У Богдана Романчука залишилися вагітна дружина, батьки, брат, бабуся, хрещена матір, племінники та похресниця.

Захисник рахував дні до 15 грудня, щоб за довгі місяці війни нарешті побачити вагітну дружину. Але напередодні, зв’язок з Богданом обірвався. Рідні не мали з ним зв’язку декілька днів, та згодом тишу стривожив дзвінок. Близьких захисника покликали в Одесу на впізнання.

8 лютого у Львові відбулось прощання із Богданом Романчуком та його побратимами Олегом Мужкевичем, Валерієм Діановим. Львів’ян та гостей міста закликали долучитись до міської церемонії прощання та утриматися в цей час від проведення розважальних заходів та святкувань.

Народився Богдан 14 травня 1989 року у селищі Потік, Івано-Франківської області. Навчався у початковій школі в рідному селі та Рогатинській гімназії імені Володимира Великого. Фахову освіту здобув у Львівській філії Дніпровського національного університету залізничного транспорту за спеціальністю «інженер-механік». Певний час працював на «львівській залізниці».

Був першим лідером молодіжної спільноти «Благословення» при Храмі Святих Володимира та Ольги у Львові, учасником місійної команди «Нова Культура». Кандидат в майстри спорту України зі стрільби. Захоплювався фото- і відеозйомкою та гірським туризмом. Разом із братом мріяв відкрити власну майстерню “Teslya”.

Богдан Романчук був учасником Революції гідності. А коли Росія нахабно вдерлася в Україну,  активно долучився до волонтерського руху. Возив найнеобхідніше військовим у напрямку Маріуполя.

Рідний брат Мирон у коментарі Рогатинській міській раді згадує: «Допомагав хлопцям, старався знайти для них харчі, амуніцію інші потрібні речі. Між них почувався, як вдома, навіть залишався на нічліг в бліндажах, готував щось смачненьке».

Згодом Богдан Романчук чітко вирішує захищати Батьківщину у складі добровольчих формувань. Рік виконував бойові завдання у зоні АТО у складі 8-го окремого батальйону Української добровольчої армії «Аратта».

Із початком повномасштабного вторгнення російської федерації проходив військову службу у лавах 63-ї окремої механізованої бригади Корпусу резерву Збройних сил України.

У буремні дні мав чітке бачення – належно виконати важливі бойові завдання й обов’язково приїхати на хрестини свого первістка. Навіть ім’я малечі обрав – Марко або Меланія. Старовинне, адже такі дуже любив.

Назарій Островський – організатор фестивалів “Всі разом – за сім’ю” на Львівщині, також він є другом Богдана. Разом вони були в команді організаторів великої сімейної події.  У своєму дописі згадує, що за життя Богдан “завжди був унікальним, не таким… в дечому бунтівним, безвідмовним, правдолюбним, гіпервідповідальним в тому, за що брався. А “любов до України” для нього була більше, ніж слова”. Також додає: “Він легко міг закрити питання по організації нашого сімейного фестивалю, надути гірки, скрутити столи, зустріти гостей і ще купу купу всього”.

Повернувшись додому, мріяв долучитися до пожежної дружини у Рогатині, хотів пов’язати своє життя з захистом людей. Спочатку їздив з братом на заробітки за кордон, потім – знайшов своє кохання. У місті Лева познайомився з дружиною Яриною й у вересні 2020 року побралися.

28 лютого 2022 року Богдан знову пішов добровольцем на фронт. Був  у найгарячіших точках. Став у нагоді бойовий досвід, який допомагав земляку та його побратимам повертатися з найскладніших завдань.

«Він від початку знайомства говорив дружині Ярині, що якщо виникне потреба у захисті України, то він не залишиться осторонь. Піде воювати, бо хто, як не він, – пригадує брат Мирон під час спілкування з міською радою Рогатина. – Мені, як молодшому, наказував дбати про батьків і рідних. Завжди наголошував: «Я, старший, буду дбати про Україну, а ти – про дім».

Рогатинська міська рада також висловила щире співчуття родині загиблого захисника: «Хай Господь дасть сили Вам пережити це невимовне горе».

Нагадаємо, що Богдан Романчук брав активну участь в організації сімейних фестивалів у команді Богдана Островського на Львівщині.

Рух “Всі разом!” висловлює найщиріші співчуття родині, батькам та дружині.

Офіс “Всі разом!” відстежує інформацію про загиблих героїв у цій війні, читайте публікації:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram