Заборона на нескінченне прокручування стрічки та копіювання обличчя з інтернету. ЄС пропонує врегулювати роботу соцмереж

Актуально
18.12.2023
Заборона на нескінченне прокручування стрічки та копіювання обличчя з інтернету. ЄС пропонує врегулювати роботу соцмереж

Вперше Європейський парламент разом з державами-членами узгодили законодавчі правила у першому пакеті законів для регулювання соціальних мереж, пошукових систем та штучного інтелекту (ШІ) в усіх аспектах життя. Про це зазначили у пресрелізі Європарламенту.

Основна ціль з якою вводять законодавчі правила та обмеження у соцмережах – створення безпечного, прозорого та екологічно чистого медіа простору, в тому числі й штучного інтелекту. Адже експерти Єврокомісії добре розуміють, як стрімко зростає рівень залежності від соцмереж серед молодого та старшого покоління. Регулювання стосуються таких медіа-гігантів як Instagram, Facebook, TikTok, Google та X.

Пропозиції законопроєкту:

– Заборонити нескінченне прокручування;

– Заборонити автовідтворення відео;

– Заборонити постійне надсилання повідомлень;

– Всі техніки, які, як вважається, викликають залежність, будуть заборонені;

– Попередження користувача при проведенні у соціальних мережах понад 30 хвилин.

Що стосується окремо штучного інтелекту, визнаючи його потенційну загрозу правам громадян під остаточну заборону підпадають:

– Когнітивні маніпуляції, що можуть негативно повпливати на людину;

– Соціальне класифікування людей за будь-якими ознаками;

– Ідентифікування людей за біометричними ознаками у реальному часі;

– Копіювання зображень обличчя з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання обличчя.

Водночас, ЄС дозволив використовувати штучний інтелект для розпізнавання обличчя за рішенням суду, у випадку певних злочинів для виявлення в реальному часі обличь. Це було зроблено для того, аби випередити реальні або майбутні загрози, терористичні акти. Також для пошуку підозрюваних у тяжких злочинах.

Звернемо увагу, що наразі триває доопрацювання деталей законотворчих змін у використанні та роботі соціальних медіа. Відтак, як повідомляють мас-медіа, закон зможе набути чинності 2026 року.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram