Яків Градінар – протезист і християнин, отримав нагороду від Зеленського

Актуально
26.09.2023
Яків Градінар – протезист і християнин, отримав нагороду від Зеленського

Під час свого візиту, 22 вересня до Сполучених Штатів Америки (США) президент Володимир Зеленський вручив нагороду – орден «За заслуги» ІІІ ступеня – Якову Градінару, лікарю-протезисту, співзасновнику Protez Foundation. 

Яків подякував після вручення нагороди на сторінці у Фейсбук: «Висловлюю подяку президенту Зеленському за визнання самовідданості фонду Protez Foundation у допомозі постраждалим українцям. Це важливе визнання насамперед присвячується моїй родині, нашій відданій команді та невтомним волонтерам, які щодня невпинно працюють задля військових, мирних жителів та дітей, які втратили кінцівки внаслідок війни».

Геня Самборська, голова Всеукраїнського фонду «За гідність людини», привітала Якова з нагородою: «Мала честь в США познайомитись з  доктором-протезистом. Завдяки Protez Foundation більше сотні українських воїнів безкоштовно пройшли протезування в США та повернулися до повноцінного життя. В червні цього року доктор Яків Градінар приїхав до Києва та виступав з доповіддю на Міжнародному Саміті. Його виступ викликав велику зацікавленість та неодноразово переривався бурними оплесками».

Хто такий Яків Градінар?

Яків Градінар, українець за походженням і християнин, що вже 16 років проживає в США. Від початку повномасштабного вторгнення росії на Україну він не зміг залишатися осторонь. Тому на благодійних засадах почав «ставити на ноги» українських військових. З самого початку благодійний фонд Protez Foundation працював у США. Проте згодом, 1 березня 2023 року фонд відкрив сервісний центр у Сваляві на Закарпатті. Тепер військові можуть безкоштовно замінити чи відремонтувати протези в Україні.

Protez Foundation допомагає пацієнтам і після реабілітації слідкувати за станом здоров’я. Відтепер для цього їм не обов’язково їхати у Сполучені Штати, адже відповідний центр є в Україні.

За час війни в Україні, Яків Градінар та його колеги повертали до життя і протезували – більш ніж 80 пацієнтів. Водночас виготовляючи понад 200 протезів. Фонд надає протези не лише для військових, а й для всіх цивільних, що постраждали через війну.

Нагадаємо, що Яків був спікером на Міжнародному Саміті «Україна. Життя. Гідність. Перемога» 9 червня у Києві. Визначна подія об’єднала різнопрофільних експертів, військових та представників влади. Учасників у залі було близько 400 осіб з різних регіонів України та з-за кордону.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram