Як у преамбулі Конституції України з’явилася «відповідальність перед Богом»? Унікальні спогади очевидців

Актуально
29.06.2021
Як у преамбулі Конституції України з’явилася «відповідальність перед Богом»? Унікальні спогади очевидців

У День 25-річння української Конституції згадаємо її преамбулу. Там написано: «Верховна Рада України…, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями… приймає цю Конституцію – Основний Закон України». Слід зазначити, що слова про Бога є в дуже небагатьох Конституціях світу. У 2013 році під час спілкування з кількома чинними та колишніми парламентарями журналісту Руслану Кухарчуку вдалося з’ясувати, як ці слова потрапили у текст Основного закону.

Своїми спогадами про ті події з головою руху «Всі разом!» поділилися Юрій Болдирєв та Іван Попеску. Вони були депутатами Верховної Ради кількох скликань, у тому числі – у 1996 році, коли була проголосована Конституція України.

Розповідь Юрія Болдирєва:
«Була створена спеціальна парламентська комісія, яка намагалася узгодити текст майбутньої Конституції України і винести його на сесії Верховної Ради. Коловою цієї комісії був Михайло Сирота. Я тоді перебував у фракції МДГ – Міжрегіональна Депутатська Група. Від цієї фракції у конституційній комісії окрім мене був також і Попеску Іван Васильович. І ми з ним як віруючі люди проводили свою політику.

Іван Попеску був головним ініціатором, щоб під час роботи погоджувальної комісії у преамбулу Конституції потрапило слово «Бог». А от під час голосування у комісії ключову роль зіграв Михайло Сирота. Тому що у нього як у голови було два голоси, тому якщо він голосував «ЗА», була перевага. Комуністи чинили спротив, але голосами греко-католиків, Івана Попеску, Михайла Сироти, слово «Бог» таки потрапило у преамбулу Конституції на рівні проекту.

Ввечері 27 червня 1996 року всі знали: якщо ми не приймемо Конституції, президент Кучма винесе це питання на референдум. Але при цьому парламент з політичних мотивів ніяк не міг просунитися уперед і не міг проголосувати навіть преамбулу. Склалася така ситуація, що я пересів на перший ряд і запропонував спікеру Морозу Олександру Олександровичу проголосувати це питання рейтинговим методом. Тоді я виступив і сказав: як би ми не проголосували, атеїсти залишаться атеїстами, а віруючі залишаться віруючими. Тому наявність або відсутність слова «Бог» у преамбулі Конституції ніяк не плине ані на тих, ані на інших. Тому давайте проголосуємо по рейтингу. У підсумку проголосували рейтинговим методом: за те, зоб слово «Бог» потрапило у Конституцію, було на 12 голосів більше. І як тільки за це проголосували, відбувся перелам, і почали голосувати й інші статті. У підсумку до ранку прийняли Основний Закон. І це яскраве підтвердження того, що з Богом все виходить, а без Бога – ні.

До речі, поляки приймали Конституції вже після нас. Так ось вони теж вставили у свою Конституцію про «відповідальність перед Богом», посилаючись саме на Україну, у якої цей прецедент вже трапився.

Розповідь Івана Попеску:
«На рівні парламентської конституційної комісії необхідно було 15 голосів з 28, щоб включити у преамбулу слова «Усвідомлюючи відповідальність перед Богом». І ці голоси у нас були. Але потім за кожну правку необхідно було набрати 300 голосів у сесійному залі. І от саме ці слова не набирали 300 голосів. Наприклад, окремі комуністи через консолідовану партійну позицію не голосували «ЗА». Тоді до мене звернувся голова Верховної Ради Олександр Мороз: «Я розумію, що ви – віруюча людина. Але ви ж бачите, що правка не проходить. Може, просто зніміть її».

Тоді я згадав легенду, коли турки запропонували християнину змінити свою віру під загрозою смерті для нього і його дітей. Він відмовився і був страчений з усією сім’єю. Я відповів Олександру Морозу: «Якщо хтось хоче відмовитися від свої віри у Христа – той може це зробити. Але я не буду відмовлятися. Тоді було запропоновано, щоб цю правку про Бога голосували не в поіменному режимі, а таємно. Так і зробили. У підсумку набрали необхідну кількість голосів. Це означає, що хтось саме з комуністів у той момент проголосував «ЗА», як підказувало сумління. Без них ми б не набрали конституційну більшість».

Нажаль, вже немає можливості почути детальну розповідь з цього приводу від Михайла Сироти. Саме він був головою парламентської комісії з доопрацювання тексту Конституції України. Він трагічно загинув в дорожньо-транспортній пригоді у 52 роки у 2008-у. Але зі спогадів його колег, Михайлов Дмитрович відіграв значну роль у тому, що в Основному законі України таки з’явилося посилання на відповідальність перед Богом. В останні роки свого життя він активно взаємодіяв з українськими церквами та священнослужителями, декларуючи прихильність саме християнському шляху розвитку України.

Шана і пам’ять народним депутатам 1996-го, які тоді зайняли принципову позицію щодо «відповідальності перед Богом».

Отже, святкове побажання у День Конституції 28 червня всім – і депутатам, і міністрам, і суддям, и президентам, і громадянам: в усіх намірах і вчинках усвідомлювати відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями!

Зі святом!

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram