Як організатори пародії «Таємної вечері» на відкритті Олімпіади рятують свою репутацію після світового скандалу

Актуально
29.07.2024
Як організатори пародії «Таємної вечері» на відкритті Олімпіади рятують свою репутацію після світового скандалу

26 липня у французькому Парижі відбулось відкриття Олімпійських ігор 2024. Участь у 33-й літній Олімпіаді візьмуть представники 206 країн. Змагання триватимуть до 11 серпня. Резонансними на церемонії відкриття Олімпіади стали моменти, коли представники ліво-радикальних угрупувань пропагували свою ідеологію та висміювали християн.

Пародія трансів на картину «Таємна вечеря»
Транссексуали зробили пародію на роботу да Вінчі «Таємна вечеря». Картина змальовує останню вечерю Ісуса зі своїми учнями. Під час пародії 18 акторів сиділи за довгим столом. У центрі була жінка із срібним головним убором, що нагадував, як зазначають деякі користувачі інтернету, німб, як на зображеннях Ісуса. Потім з’явився чоловік, який був пофарбований у блискучий блакитний колір. Після цього на сцені співав бородатий чоловік транссексуал.

Після цієї демонстрації виник скандал. Подібний перформанс став приводом для бурхливих обговорень. Суспільство обурене висміюванням християн даною пародією. Але пізніше автори цього перформансу почали стверджувати, що насправді це була пародія на картину – «Бенкет богів» Яна ван Бієрта.

Обурення через пародію
Французькі правоконсерватори: «Усім християнам світу, які дивляться церемонію Олімпіади і відчувають себе ображеними цією пародією на «Таємну Вечерю», знайте, що це говорить не Франція, а ліва меншість, готова на будь-яку провокацію», – написала в соцмережах депутат Європарламенту Маріон Марешаль.

Американський мільярдер Ілон Маск на своїй сторінці в X (Twitter) заявив: «Це було вкрай нешанобливо щодо християн».

Розкритикував пародію американський журналіст Колін Рагг: «Замість того, щоб об’єднати людей, організатори заходу, вочевидь, хотіли висміяти віру 2,4 мільярда людей».

Американський боксер Раян Гарсія закликав бойкотувати Олімпіаду: «Не можна не поважати релігію перед мільйонами людей».

Американська компанія C Spire, гігант телекомунікацій, припинила спонсорство Олімпійських Ігор.

Вибачення оргкомітету Олімпіади за пародію
Після того, як суспільство засудило дії пропагандистів Міжнародний олімпійський комітет (МОК) в Парижі вибачився за «деякі сцени» на відкритті Ігор. Було видалено відео із найбільш скандальними моментами на відкритті Олімпіади. «Основні моменти» церемонії зникли як із YouTube, так і з офіційного сайту Ігор.

Директор з комунікацій оргкомітету Олімпійських Ігор Анн Дескамп заявила: «Звичайно, не було жодного наміру продемонструвати неповагу до якоїсь релігійної групи. Навпаки, я думаю, що Тома Жоллі хотів відсвяткувати толерантність суспільства, це були його слова, і, судячи з цифр аудиторії, ця мета була досягнута. Якщо когось це образило, нам, звичайно, дуже шкода».

Тобто МОК чітко усвідомив проблему та вибачився перед суспільством. Можна припустити, що якби це не була пародія на картину «Таємна вечеря», відео не видаляли б із сайту.

Виправдовування авторів пародії

В свою чергу організатори демонстрації заявили, що це було «інтерпретацією грецького бога (вина і свята) Діоніса», який мав «показати нам абсурдність насильства між людьми». Але Барбара Бутч, жінка, яка була в центрі сцени, опублікувала історію в Instagram, в якій продемонстровано зображення їхньої пародії на Олімпіаді та картину «Таємна вечеря», з підписом: «О, ТАК! О, ТАК! НОВИЙ ГЕЙ-ЗАПОВІТ!». Знімок екрану цієї історії публікують різні медіа.

До цього Барбара Бутч сама зізналась на сторінці в соцмережах, що вона буде грати «Ісуса Олімпійського». Але після того, як стався скандал, Бутч також приєдналась до тих, хто назвав це пародією «Бенкету богів». Тобто ці дії акторки підтверджують той факт, що пародія дійсно відбувалась на картину «Таємна вечеря». А виправдовування організаторів, що пародія насправді на «Бенкет богів», є відвертою брехнею.

 

Легенду про «Бенкет богів» автори та учасники пародії почали поширювати на 2-3 день після відкриття Олімпіади, у такий спосіб намагаючись врятувати свою репутацію.

Вершник на коні
В соцмережах також активно обговорюють ще одне шоу на Олімпіаді – механічного вершника, що рухався з прапором Олімпіади. Користувачі інтернету порівнюють його з описаним у Біблії «конем блідим». У книзі Об’явлення говориться, що цим конем їхала сама Смерть, і була вона «провісником воєн на четвертій частині землі».

Символізація страти королеви Франції у 1793 році
Ще один перформанс, що викликав резонанс – рок-інтерпретація відомої пісні часів Французької революції кінця 18 століття «Ах, підуть справи на лад!». Виконання пісні супроводжувалося образом жінки з відрубаною головою. Французи стверджують, що це символізує французьку королеву Марію-Антуанетту, страчену революціонерами у 1793 році. Місце для перфомансу також було обрано не випадково – це будівля, в якій Марія-Антуанетта була поміщена перед стратою.

«У політичній культурі Франції абсолютно схвалюється революція але засуджується як вбивство короля і королеви так і терор в цілому. Єдиним виключенням є крайньо ліві, які виправдовують терор та крайньо праві, що критикують революцію в цілому», – написав Едуард Юрченко, український філософ, на своєму каналі в Telegram. Він також зазначає, що навіть світське суспільство обурене всім, що відбулося.

Коментар голови організації «Всі разом!» Руслана Кухарчука щодо висміювання християн
«Зусилля збоченців з метою провокувати естетичні і релігійні почуття людей мають тисячолітню історію, а відтак нецікаві і не вартують уваги. Щоправда, коли стають частиною масової культури, просто засвідчують занепад конкретного суспільства.

Божественне – це про красу, яка завжди формує похідний оригінал. Диявольське – це про занепад, який намагається вбогість поставити в один ряд з красивим. І щоразу провалюється».

 

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram