Як Музей Ханенків і Одеський музей перетворюються на закритий пропагандистський кластер

Актуально
08.06.2024
Як Музей Ханенків і Одеський музей перетворюються на закритий пропагандистський кластер

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків та Одеський національний художній музей розфарбували свої логотипи у соцмережах у кольори прапору лгбт. У такий спосіб, вони фактично декларують свою солідарність з антисімейними і антинаціоналістичними ідеями лгбт-угрупування. Також слід зазначити, що обидва заклади фінансуються за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів.

Українські культурологи, митці і художники вже висловлюються з цього приводу. Загальна їхня позиція полягає у тому, що зазначені два музеї у вибраний ними спосіб втрачають статус мистецьких закладів, які є безпечними середовищем для всіх поколінь, і перетворюються на майданчики для лівої політичної пропаганди. Провідні українські культурні діячі в інтерв’ю порталу «Всі разом!» розказали про своє ставлення до нової політики Музею Ханенків і Одеського художнього музею…

Андрій Комарницький, кандидат мистецтвознавства

«Яке відношення має атеїстична «гендер» ідеологія до культурно-мистецької спадщини України? В основі української культурної спадщини здебільшого було Світло Правдивого Почитання Господа у християнській релігії з десятьма Божими Заповідями. Тоді як різноманітні тоталітарні ідеологеми у XX і XXI століттях є навпаки – спробою заперечити християнство. Характерною ознакою цих ідеологій є намагання підпорядкувати собі всі сфери життєдіяльності суспільства. Століття тому радянсько-комуністичні ідеологи переписували історію України і привласнювали її культурно-мистецьку спадщину. Тепер їхні наступники – некомуністи гендерного спрямування – намагаються робити те саме. Це — нонсенс, якщо керівники окремих культурних установ працюють на користь ідеології, то у такому разі вони взагалі втратили розуміння суті української культури, як і культури загалом».

Володимир Врубльовський, диригент Одеського Національного театру опери та балету

«Я – за родину та сімейні цінності. І я проти подібних «прайдів». Люди, які епатажно вдягнені (а частіше – роздягнуті), які демонструють неадекватну поведінку заради пропаганди своєї гомосексуальної схильності, – це те, що менш за все я хотів би показувати моїм дітям. Коли національні культурні і мистецькі простори перетворюються на пропагандистську платформу, вони у такий спосіб закривають свої двері для українців, для сімей, для нового покоління. Батьки  більше не захочуть вести туди своїх дітей».

Українська спілка іконописців (УСІ)

«Чому представники окремих українських культурних установ так успішно займаються профанацією української культури? А це тому, що їм зовсім не важлива українська культура, а тільки брутальний шестиколор. За корупційний гріш вони ладні не тільки лгбт-шестиколор вчепити, але й російський триколор. Що, в принципі, одне й те ж саме».

Костянтин Шаповалов, письменник та художник

«Як християнин, як пастор церкви, як письменник та художник я не можу підтримати того, що є гріхом. Я декілька років тому мав справу з Одеським музеєм, хотів зробити у них виставку своїх художніх робіт, але практично це зробити не можливо було. Одеський художній музей хотів завжди йти попереду всіх, тому вони і вибирають такі напрямки, які досить радикальні та критичні в суспільстві. Але я переконаний, що це не повинно йти в розріз з Богом та Його Словом. Тому я проти їхньої підтримки лгбт-організацій. Від підтримки так званого прайд-місяцю музеєм Ханенків я взагалі шокований. Я розумію, що вони хочуть йти в Європу, але ж не потрібно йти туди таким способом. Не потрібно в Європі брати все найгірше, треба брати своє найкраще і нести це туди. У нас є гарний живопис, література, кінематографія. Тому ці речі потрібно показувати Європі. Я завжди виступав проти цих прайдів та виходив на мирні мітинги на підтримку сімейних цінностей. І зараз я не змінюю свою позицію, для мене це непотребство»

Нагадаємо, що співголовами фестивалю «КиївПрайд» і так званого «Маршу рівності» стали Анна Шаригіна, голова правління Kyivpride, та Софія Лапіна, президент Ukraine.pride. Обидві вони широко відомі тим, що транслювали мову ворожнечі і ненависть до військовослужбовців Збройних сил України. Лапіна вже давно бере участь у київському гей-параді. Одне з найбільш скандальних гасел цієї події – «Смерть нації, квір ворогам!». У березні 2022 року, коли вже тривала Велика війна, Лапіна на своїй сторінці в Instagram зробила публікацію, в якій побажала смерті українському воїну Євгену Карасю. А скандальна Анна Шаригіна у 2023 році атакувала і хейтила вже загиблого українського військового. Зокрема у своїх соцмережах висловила обурення щодо перейменування вулиці Плеханівської в Харкові на честь загиблого Героя України Георгія Тарасенка. 

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram