“Всі разом!”: наказ Мінсоцполітики щодо інтеграції гендерних підходів не відповідає нормам Конституції

Актуально
07.05.2020
“Всі разом!”: наказ Мінсоцполітики щодо інтеграції гендерних підходів не відповідає нормам Конституції

Наказ Міністерства соціальної політики «Про затвердження Інструкції щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів» суперечить українському законодавству і посилається на відсутні норми права. Про це зазачається у листі Руху “Всі разом!” на ім’я Прем’єр-міністра України.

Міністерство соціальної політики України видало Наказ № 86 «Про затвердження Інструкції щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів» від 07.02.2020 року, який був зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27 лютого 2020 р. під №  211/34494.

У зазначеному урядовому документі міститься посилання на  Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська Конвенція). Також в Наказі № 86 Мінсоцполітики вживаються терміни, які не відповідають чинному термінологічному апарату, що міститься в українському законодавстві. Наприклад, поняття «гендер» у Наказі визначається як «соціально закріплені ролі». Проте таке визначення відсутнє в чинних нормативно-правових актах України, на які посилаються автори Наказу.

Рух “Всі разом!” у своєму зверненні на ім’я Пем’єр-міністра наголошує, що Конвенція Ради Європи “Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами” не має юридичної сили в Україні. “Україна не ратифікувала Стамбульську конвенцію і, відповідно,  вона не може впливати на нормативні акти на території нашої держави”, – пишеться в листі. Також у зверненні зазначається, що згідно статті 8 Конституції всі закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Також в своєму листі Рух “Всі разом!” згадує Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який визначає гендерну рівність виключно як рівний правовий статус жінок та чоловіків (за статевою ознакою, а не за соціальними ролями). «Гендерна рівність –рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства», – декларує Закон

Наявні в Наказі Міністерства соціальної політики невідповідності чинному законодавству України та використання некоректної термінології може свідчити про спроби його авторів маніпулювати поняттями. Основний Закон України чітко декларує, що всі рішення і документи органів влади не можуть суперечити нормам Конституції і законів України. Тому вважаємо, що дія Наказу Мінсоцполітики  «Про затвердження Інструкції щодо інтеграції гендерних підходів під час розроблення нормативно-правових актів» має бути скасована”, – коментують у юридичному відділі Руху “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram