Ватикан розвіяв сумніви: католицька церква не благословлятиме гомосексуальні пари

Актуально
16.03.2021
Ватикан розвіяв сумніви: католицька церква не благословлятиме гомосексуальні пари

Конгрегація Віровчення Католицької церкви надала роз’яснення щодо неможливості благословення союзів осіб однієї статі.  Папа Римський Франциск погодився із оприлюдненням документу.

Із метою розвіювання сумнівів Конгрегація Віровчення зробила заяву про те, що благословення союзів осіб одної статі «не може вважатися дозволеним». Документ із поясненням по цій темі підписали Префект та Секретар Конгрегації кардинал Луїс Ладарія та архиєпископ Джакомо Моранді.

Католицька церква зазначає, що причиною такої відмови є те, що благословення, які є літургійними діяннями Церкви, спрямовані на «вираження благодаті, відповідно до Божих задумів, вписаних у створінні». Іншою причиною негативної відповіді називається ризик помилкового прирівнювання благословення союзів між особами тієї самої статі до таїнства подружжя. Таким чином, католицьким священикам заборонено благословляти гомосексуальні пари, які можуть просити про так зване релігійне визнання свого союзу.

«Заборонено вділяти благословення стосункам або партнерствам, навіть стабільним, які передбачають сексуальну активність поза шлюбом (тобто поза нерозривним союзом чоловіка та жінки, відкритим до передачі життя), як це відбувається у випадку союзів між особами тієї ж самої статі», – йдеться у Роз’яснювальній записці.

Разом із тим, уточнюється, що у заяві не йде мова про несправедливу дискримінацію, жодного судження щодо самих осіб. Зазначається, що роз’яснення Конгенерації включається у рамки Доктрини віри та «Amoris laetitia» щодо «щирого бажання приймати та супроводити гомосексуальних осіб, яким пропонуються шляхи зростання у вірі». Також передбачається надання «необхідної допомоги» для осіб з гомосексуальною схильністю для того, щоб вони могли «зрозуміти та повністю здійснити Божу волю в своєму житті».

Таким чином, Конгрегація уточнює, що не виключає надання благословення окремим особам, які мали гомосексуальні схильності, але зараз «виявляють бажання жити у вірності із задумами, об’явленими Богом». Водночас проголошує незаконними будь-які форми благословення одностатевих союзів.

Джерело: VATICAN NEWS

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram