В Кабінеті експертів обговорили дорожню карту завдань для влади

Актуально
23.08.2019
В Кабінеті експертів обговорили дорожню карту завдань для влади

22 серпня у Києві відбулося чергове засідання резидентів Кабінету експертів. Був представлений проект Дорожньої карти першочергових завдань для новообраної влади у формуванні державної політики у сфері захисту сім’ї, освіти та інформаційної безпеки. Резолюцією засідання стало рішення провести переговори з керівництвом політичної партії “Слуга народу” та керівниками профільних комітетів Верховної Ради України.

Кабінет експертів руху “Всі разом!” підготував проект Дорожньої карти першочергових завдань для нової влади у пріоритетних напрямках. В документі йдеться про низку ініціатив та пропозицій щодо внесення змін та доповнень до законів України, підзаконних актів, розробки та прийняття нових законів, створення органів державного контроля та відомств, які мають опікуватися розробкою державної сімейної стратегії, інформаційної безпеки і реалізацією на практиці реформи децентралізації в освіті. В робочу групу з підготовки проекту Дорожньої карти увійшли резиденти Кабінету експертів: Альбіна Паренюк – голова БФ “Дари навчання”, Сергій Цвєтков – виконавчий директор Міжнародного центру батьківства, Олена Львова – старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Олеся Горгота – директор Вишгородської спеціалізованої школи “Сузір’я”, Руслан Кухарчук – голова ГО “Всі разом!”, Роман Аблязов – керівник проектів ГО “Всі разом!”.

Згідно з Конституцією України, національним законодавством та визнаними Україною міжнародними правовими документами, держава має зобов’язання розвивати та захищати інститут сім’ї. Сімейна політика є ключовою складовою стратегії національної безпеки України. Захист інституту сім’ї повинен стати пріоритетним у державній політиці та національній стратегії. Перший розділ Дорожньої карти містить пропозиції, ще у поточному 2019 році, ухвалити  Державну програму з підтримки сім’ї, зберегти чинну редакцію статті 51 Конституції України, у якій декларується, що шлюб грунтується на вільній згоді чоловіка та жінки, створити центральний орган виконавчої влади відповідальний за розробку і реалізацію державної сімейної політики, або запровадити посаду Урядового уповноваженого з питань сім’ї, ліквідувати посаду Урядового уповноваженого з питань гендерної  політики, як такої, що суперечить Конституції України, збереженню інституту сім’ї та засадничим цінностям українського народу, припинити спроби ратифікувати Стамбульську конвенцію та інші документи, які містять антинаукові та ідеологічні штампи; вилучити терміни «сексуальна орієнтація», «ґендер» та похідні від них із законодавчих і нормативних актів, застосовуючи термін «стать»; припинити впровадження зазначеної термінології у навчальні програми і підручники. Ухвалити Закон України «Про людину», внести зміни до Закону України “Про захист суспільної моралі”, в частині внесення заборони пропаганди девіантних моделей статевої поведінки, захисту неповнолітніх від шкідливої інформації, видовищних заходів чи освітніх програм, що сприяють ранній сексуалізації дітей, розбещенню тощо.

Українська система освіти в сьогоднішньому стані – не відповідає вимогам суспільства щодо своєї якості, фінансування та ефективності управління. “До основних цілей реформування освітньої галузі належать децентралізація управління, очищення та оновлення керівництва, залучення громадськості до підготовки рішень та моніторингу стану системи, створення умов для існування різних типів закладів, які забезпечують якісну освіту”, – про це наголосила Альбіна Паренюк. В процесі обговорення освітного блоку Дорожньої карти, зокрема були визначені головні пріоритети: переглянути повноваження та відповідальність органів управління різного рівня, функцій і механізмів державного і громадського контролю у сфері освіти; запровадити реальну автономію закладів освіти; ліквідувати ліцензування закладів освіти; розробити механізм «бюджетування знизу» на основі необхідності забезпечення вимог освітніх стандартів (за умови їх перегляду); очистити та оновити систему управління.

Микита Андрєєв, голова Громадської ради при МОН висловюючи своє бачення розвитку освітньої галузі, наголосив на важливості підтримки освіти дорослих . “Існує поняття про часовий період розпаду знань, коли фахівець отримавший підготовку у ВУЗі, в середньому через 5 років відчуває, що його знання та кваліфікація втрачають актуальність. Держава має створити умови для безперервного навчання дорослих, удосконалення навичок чи перекваліфікації впродовж всього життя та підтримати їх фінансово”, – зазначив Микита Андреєв.

Серед іншого, резиденти наголосили на необхідності включити в освітній блок і необхідність створення правових засад для розвитку приватної освіти, заснованої на цінностях. Здобуття якісної освіти на кожному освітньому рівні повинно включати концепцію цілісного життя, чого неможливо досягнути без розвитку потенціалу особистості, реалізації  її світоглядних переконань та формування взаємовідносин, заснованих на цінностях життя, сім’ї та патріотизму. З огляду на це, в документі прописали вимогу підтримати розробку і впровадження вже існуючих:
– програм виховання особистості на засадах християнськоі моралі;
– програм статевого виховання – на противагу сексуальному вихованню;
– програм підготовки до подружнього життя.

Скасувати так звану гендерну експертизу підручників, що нині реалізується МОН України, і запровадити морально-тичну експертизу із створенням відповідного департаменту в системі МОН України. Закріпити на законодавчому рівні права батьків визначати, які предмети, або який вміст предметів, є неприпустимим для викладання їхнім дітям з точки зору моралі, у дошкільних та шкільних закладах освіти.

“Внести зміни до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення» та включити до складу Наглядової ради НСТУ представника церков, унеможливити  пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки у вигляді публічних заходів і рекламної продукції у місцях перебування дітей і підлітків, посилити контроль за соціальною рекламою – такий порядок денний має бути актуалізований також в Дорожній карті”, – зазначив Руслан Кухарчук. Резиденти вирішили доопрацювати блок про інформаційну безпеку і пвдготувати всі правки до документу не пізніше початку вересня.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram