Українським п’ятикласникам розкажуть про «одностатеві сім’ї»? Вже готується підручник

Актуально
05.01.2022
Українським п’ятикласникам розкажуть про «одностатеві сім’ї»? Вже готується підручник

В українські підручники для дітей віку 10 років хочуть інтегрувати розділ про пари гомосексуалістів і лесбійок, які виховують дітей і які, на думку авторів, є сім’ями. Характерні зображення містяться у проєкті підручника «Етика», автори – Тетяна Мелещенко, Олександр Желіба, Тамара Бакка, Євген Ашортіа, Людмила Козіна. На титульній сторінці вказано, що це «підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти».

Як стало відомо організації «Всі разом!», відповідний проєкт підручника був поданий у державну наукову установу «Інститут модернізації змісту освіти». Мета – проходження експертизи та отримання відповідного грифу Міністерства освіти і науки України. У випадку з даним підручником експертизу здійснює Предметна (галузева) експертна комісія з громадянської освіти, правознавства та етики і предметів морального спрямування.

Цікавою деталлю є те, що проєкт підручника створив той самий колектив авторів, який розробив Модельну навчальну програму «Етика. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти і у липні минулого року отримав на неї гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». Тобто одні й ті ж самі люди створили модельну програму, отримали для неї міністерський гриф, потім на її основі написали підручник для десятирічних дітей з зображенням одностатевих пар, які виховують дітей.

У передмові йдеться: «Дорогі п’ятикласники й п’ятикласниці! Запрошуємо вас у світ етики! Підручник, який ви тримаєте в руках, проведе вас у світ моралі, поведінки й спілкування… З курсу етики ви дізнаєтеся, що таке моральні норми, цінності, етикет, для чого потрібні правила поведінки». А основні дійові особи підручника – хлопчик і дівчинка з дивними іменами «Альфа» і «Бета», які не дозволяють ідентифікувати, хто з них якої статі.

Попри те, що цей підручник про мораль і етику, він у цьому розділі прямо суперечить моральним і етичним нормам українців. Але в тому числі запропоновані ілюстрації і заклик «Розглянь ілюстрації та визнач, які бувають види сімей» прямо суперечить Конституції України і Сімейному кодексу. Обидва закони прямо зазначають, що шлюб і сім’я – виключно законний союз чоловіка і жінки, які народжують та виховують дітей. Зображення одностатевих пар з дітьми як форм сім’ї є свідомою пропагандою ЛГБТ-ідеології для дітей молодшого шкільного віку.

Наказ Міністерства освіти і науки «Про утворення предметних (галузевих) предметних експертних комісій та експертних груп» був підписаний у січні 2021 року. У серпні того ж року у нього були внесені зміни та затверджено новий склад комісій та груп. Безпосередньо галузеву експертну комісію з громадянської освіти, правознавства та етики і предметів морального спрямування очолює професор Віктор Ладиченко. А от заступником і секретарем є відповідно представник МОН України Раїса Євтушенко та представник Інституту модернізації змісту освіти Олена Гурська. Великою мірою саме від них залежить, чи отримає гриф міністерства підручник з таким незаконним і скандальним змістом.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram