Українські традиціоналісти на війні: консервативний світогляд мотивує захищати свої землі. Руслан Кухарчук у інтерв’ю

Актуально
23.01.2024
Українські традиціоналісти на війні: консервативний світогляд мотивує захищати свої землі. Руслан Кухарчук у інтерв’ю

Консервативний світогляд робить людей більш вмотивованими у справі захисту своєї землі, нації і сім’ї. Тому саме патріотичні традиціоналістські середовища серед перших стали у стій на початку Великої війни і донині боронять Україну. Про це сказав Руслан Кухарчук, голова руху «Всі разом!» у інтерв’ю Андрію Бузарову, магістру зовнішньої політики.

Під час бесіди разом розглянули декілька важливих питань: що таке «лібералізм» в українському розумінні, хто його провідник в Україні в контексті світових тенденцій. Яке майбутнє консерватизму та лівого лібералізму в Україні в умовах війни.

Інтерв’юер Андрій Бузаров запитав гостя, чи дійсно українське суспільство є здебільшого традиційним? Кухарчук запевняє, що безсумнівно українці – це люди з традиційними цінностями. Для них є важливим природній порядок речей. Підтвердженням цьому стала Велика війна в Україні, яка лише підкреслила і показала українців, як суспільство консервативних поглядів. До прикладу, більшість захисників є представниками консервативних, традиційних цінностей: «Збройні сили України (ЗСУ) великою мірою складаються свідомо або підсвідомо з людей, які є носіями консервативних цінностей. Адже у їхньому розумінні, консерватизм -це  не про ідеї, а про здатність вижити і продовжити існування».

Також навів приклад зі знаменитим віршем Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати». Руслан Кухарчук наголошує, що цей вірш уособлює традиційні цінності та справжню українську культуру: «Ці слова та образи, які використовує автор, в тому числі про традиційні цінності, це про чоловіка, дружину, сім’ю. Це про землю, дім і право власності. Все перераховане є надзвичайно традиційним».

Підсумував думку тим, що саме дані цінності притаманні західним політичним силам, які також є союзниками України.

«Найбільшу кількість зброї або грошей дають ті країни, де домінують консервативні ідеї, як наприклад Сполучені Штати Америки (США). Відтак українці повинні враховувати, що у світі переважає традиціоналістська ідея, і її представники є, що не менш, рівноправними учасниками публічного політичного дискурсу. Однак, українські медіа дуже часто викривлено її висвітлюють та намагаються скласти враження, що ніби «Захід – це гей-парад, планокури і зелена енергетика», – підкреслив у інтерв’ю голова руху.

Важливо звернути увагу, що на політичних дебатах у США ключовими темами обговорень є: аборти, як їх заборонити чи навпаки дозволити; протидія одностатевим партнерствам; мінімізація втручання держави у приватні господарства або як виховувати дітей в школах. Відповідно, це підтверджує те, що провідні Західні країни турбуються тими питаннями, які є характерними для консервативних, традиційних цінностей.

Під час бесіди Руслан Кухарчук також згадав про українські засоби масової інформації (ЗМІ) у яких, на жаль, часто домінують ліво-ліберальні ідеї. Але чому так? «Багато наших медіа фінансуються лівими фондами. Якщо говорити конкретно, то Фонд Рози Люксембург, німецький, легально діє в Україні; Фонд Генріха Бьойля, маркситсько-зелений фонд, який фінансує багато медіапроєктів», – говорить Кухарчук.

Підсумовуючи, голова «Всі разом!» акцентує увагу на тому, що саме консервативні і традиційні цінності  – це надзвичайно раціонально для всіх нас з точки зору збереження нації, країни і держави.

У описі відео на Ютуб-каналі, Бузаров нагадав, що наразі все більше в інформаційному полі та експертних колах говорять про консерватизм та неоконсерватизм. І це пов’язано не лише з тим, що американська Республіканська партія та Консервативна партія Великої Британії є прихильниками саме консерватизму, а із тим, що світова геополітична ситуація поглибила деякі кризові моменти в ліберальних суспільствах.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram