Українські католицькі організації занепокоєні політикою Ватикану в питанні захисту життя

Актуально
18.11.2022
Українські католицькі організації занепокоєні політикою Ватикану в питанні захисту життя

12 українських католицьких pro-life організацій та експертів надіслали лист владикам та єпископам Католицької Церкви: Апостольському Нунцію в Україні, Архієпископу Вісвалдасу Кулбокасу, Архієпископу Святославу Шевчуку, Архієпископу Мечиславу Мокшицькому, Синоду Єпископів УГКЦ, конференції Єпископів РКЦ. Автори листа виразити занепокоєння стосовно процесів всередині Папської Академії Життя. Вони звертають увагу, в Академії відбуваються дії, які є причиною для сумлінь і згіршення багатьох вірних.

Лист включає в себе перелік трьох причин, з яких організації вирішили звернутися публічно. Перша з них це висловлювання Архієпископа Вінченцо Пальї, Президента Папської Академії Життя, під час телеефіру на RAI 3. Він назвав прийнятий закон щодо легалізування абортів у Італії, цитуємо: «стовпом суспільного життя». Хоча наміри у висловленнях Архієпископа були мирними, але попри це мають двозначне послання.

Друга причина звернення – це перелік осіб, яких Ватикан номінує на постійне членство в Академії. Багато з них допускають можливість аборту та підтримують абортивне законодавство.

Третьою причиною стало мовчання з боку Апостольського Престолу на публічне прийняття Святого Причастя, такими про-абортивними політиками як Джо Байден чи Ненсі Пелозі. У листі зазначається: «Згадані політики не лише не відмовилися від своєї про-абортивної позиції, але в останньому році посилили свою активність у цьому антилюдському напрямку. Не зважаючи на це, ряд ієрархів США публічно підтримує можливість прийняття ними Святого Причастя. Як можна на це мовчати?!»

Українські католицькі організації та експерти б’ють тривогу, тому що подібні дії і брак реакції на них, або навіть, мовчання пасторів, є причиною спотикання для багатьох християн. Адже такі дії: «…припускають, що гідність людського життя від моменту зачаття аж до природної смерті є відносною категорією».

«Сьогодні в Україні усі ми, як ніколи раніше, усвідомлюємо цінність кожного життя. Багато наших Воїнів віддає своє життя на полі бою. Разом з тим в українських лікарнях продовжують вбивати ненароджених немовлят», – зазначають автори листа. Цією інформацією, вони хотіли донести біль того, що у складний військовий час, є люди, які досі не зрозуміли цінність людського життя. Та далі продовжують його вбивати.

Представники звернення, сподіваються на підтримку церкви: «Ми очікуємо на підтримку Церкви. А ця підтримка, серед іншого, виявляється в безкомпромісній позиції у важливому питанні».  Наголошуючи у листі, про доктринальну записку Конгрегації Віровчення, яка існує з 2002 року, підписаній Кардиналом Йозефом Рацінґером, бачимо виразне застереження: не голосувати і не обирати політиків, які виступають за аборти. «Якщо Церква забороняє вірним голосувати і обирати до парламенту політиків, які виступають за вбивство ненароджених дітей, то як можна обирати вчених з подібними поглядами до Папської Академії Життя?», – із листа.

На завершення, додали заклик до рішучих дій: «Ми закликаємо Вас до рішучої реакції. Станьте на захист життя! Проявіть Вашу позицію публічно, закликаючи до зміни такої політики з боку Апостольського Престолу!».

Автори листа запевнили у глибокій повазі та їхній молитві про мудрість та відвагу захищати віру.

Звернення підписали: Геня Самборська, всеукраїнський благодійний фонд «За гідність людини», Артур Погоріленко, ГО «Рух за життя та гідність людини» , Валентина Павсюкова, міжнарожний благодійний фонд «Чаша милосердя» (Chalice of mercy, Ukraine – USA) , Мирослав Возняк, ГО «Християнський рух за життя», Святослав Погляд, рух «Гладіатори життя», Людмила Гридковець, Українська Асоціація Християнської Психології , Олеся Горгота, ГО «Варта життя», Петро Гусак, ЛОГО Товариство «Рух за життя», Адріан Буковинський, Всеукраїнський благодійний фонд «Сім’я», Михайло Шевченко, Асоціація сексологів та сексотерапевтів України , Ольга Мединська, Європейський сімейний центр «Традиція», Андрій Оленчик, Християнська Служба Порятунку

Нагадаємо, що 16 листопада 2022 року, припали 102 роковини від тієї дати, як комуністична влада легалізувала аборти в радянській Росії, та два роки опісля було затверджено законодавством новоствореного СРСР.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram