Україна – Британія – Польща: особливості нового європейського альянсу

Актуально
18.02.2022
Україна – Британія – Польща: особливості нового європейського альянсу

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зробив офіційну заяву про започаткування нового тристороннього альянсу між Україною, Великою Британією та Польщею. Це відбулося 17 лютого після переговорів із державним секретарем закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, яка вперше відвідує Україну з візитом. Про це повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ.

Під час візиту глави британської дипломатії до України, Київ, Лондон і Варшава офіційно оголосили про започаткування нового тристороннього формату українсько-британсько-польської співпраці. Глави дипломатій узгодили параметри нового альянсу, пріоритетні сфери взаємодії та опублікували відповідну спільну заяву.

У заяві йдеться, що країни мають глибокі історичні зв’язки, засновані на спільних цінностях, спільній відданості миру і безпеці та спільній історії протистояння агресорам, які загрожують свободі в Європі. «Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії та Республіка Польща продовжуватимуть надавати Україні підтримку, стоячи з Україною в єдності перед обличчям триваючої російської агресії та залишаючись повністю відданими тому, щоб стояти поруч з українським народом у його зусиллях із захисту суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – зазначено у спільній заяві.

Міністри скоординували позиції в контексті втілення комплексного пакету стримування РФ від подальшої агресії, обговорили кроки задля деескалації ситуації та активізації політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Після чого глава МЗС України окремо відзначив підтримку Великої Британії в зміцненні економічної та фінансової стабільності України.

“Тристоронній альянс буде посилювати економічну, торговельну та енергетичну співпрацю України, Польщі та Великої Британії. Він також сприятиме захисту України від російської агресії. Такий формат стане дієвою запорукою миру, безпеки і розвитку в Європі”, – зазначив міністр під час переговорів.

Керівництво Міністерства закордонних справ вважає, що цей візит глави британської дипломатії засвідчив солідарність Великої Британії з Україною на тлі агресивних дій Російської Федерації та став продовженням стратегічного діалогу двох країн в сфері політичних відносин, безпеки, торгівлі та контактів між людьми.

Також Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про започаткування тристороннього альянсу на своїй персональній сторінці у Facebook. Він висловив вдячність британській колезі Ліз Трасс і польському колезі Збіґнєву Рау за підтримку цієї ініціативи. Новий малий альянс, за словами міністра, є частиною стратегії зовнішньої політики України.

«Система малих альянсів здатна вже сьогодні швидко вирішувати конкретні нагальні проблеми. Посилювати обороноздатність. Втілювати вигідні економічні проєкти. Розвивати транспортну інфраструктуру. Зміцнювати енергетичну безпеку. Протидіяти спільно гібридним загрозам», – зазначив у публікації Дмитро Кулеба. Він також підкреслив: “ У нас є стратегія, ми йдемо вперед. Ми в центрі, а не на периферії. Криза пройде, а Україна залишиться – сильна, з сильними альянсами”.

Нагадаємо, що з ініціативою створити альянс виступила Україна ще у жовтні 2021 року. Її активно підтримали голови польського і британського МЗС, після чого кожна країна почала рівноцінно робити свій внесок у розвиток формату співпраці. В тому числі, британський міністр закордонних справ Елізабет Трасс оголосила про намір створити союз 21 січня в Австралії.

Ігор Загребельний, автор книги «Міжмор’я: майже втрачений шанс», прокоментував: «Коротко цю ініціативу можна прокоментувати словами «Краще пізно, ніж ніколи». Загальна фразеологія про вступ до ЄС та НАТО, а також узалежнення від політики Німеччини та Франції були дискредитовані ще за президентства Порошенка. Для Зеленського було б слушно після приходу до влади диверсифікувати зовнішньополітичні зв’язки, зокрема – орієнтуючись на створення так званих малих союзів. На жаль, він із цим зволікав. Нинішня ініціатива започаткована у відносно екстремальних умовах, тож будемо сподіватися, що ця екстремальність додасть їй динамізму. А також – що українські політичні еліти зроблять належні висновки щодо геополітичної стратегії».

Як зазначає на своєму Telegram-каналі Руслан Кухарчук, голова Руху «Всі разом!», цей крок для України є стратегічно вірним, адже Європа і європейські країни мають майбутнє, а Європейський Союз – ні. Він пише: «Україна форсує процес створення міжнародного альянсу за участі Великої Британії і Польщі. Процес ще остаточно не формалізовний, міждержавні документи на найвищому рівні не підписані, але спільна заява голів зовнішньо-політичних відомств трьох країн сьогодні вже оприлюднена.

У цьому контексті звертаю увагу на дві обставини, які мають значення та викликають позитивні враження…

1. Ініціатором цього процесу є саме Україна. Ми згенерували ідею, оформили її у робочу пропозицію, змогли нею зацікавити дві серйозні держави. Саме так і мають діяти суб’єкти міжнародних відносин – проактивно та ініціативно.

2. Ми рухаємося до створення альянсу з однією країною, яка вже вийшла з Європейського Союзу (Британія), і з другою, яка вже скасувала пріоритет європейського права над своїм національним і постійно дратує Брюссель своєю самостійністю і суб’єктністю (Польща)».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram