У Європі скасовують ковідні заборони. Яку стратегію обирає Україна?

Актуально
11.05.2022
У Європі скасовують ковідні заборони. Яку стратегію обирає Україна?

Нині ряд країн Європи пом’якшують внутрішні COVID-обмеження. А деякі – вже повністю скасували карантинні заходи на своїй території. До цього процесу залучені навіть ті країни, які свого часу запровадили жорсткі локдауни, а сьогодні вони повністю або частково відмовляються від таких обмежень.

Нижче наводимо огляд кількох країн Європи.

Однією з перших європейських країн, що відмінила обмеження, пов’язаних з COVID-19, стала Велика Британія. За словами Прем’єр-міністра Бориса Джонсона, рівень захворювань у країні стабільно знижується, а тому в карантнних обмеженнях та ізоляції більше немає сенсу.

«Незабаром настане час, коли ми зможемо скасувати законодавчу вимогу ізоляції, як у випадку людей із грипом. У міру того як коронавірус стає ендемічним, нам потрібно буде замінити закони на поради та рекомендації, щоб переконати людей з вірусом бути обережними та дбати про інших», – зазначив Джонсон.

З 19 січня у Великобританіїї було скасовано правило соціального дистанціювання, а з 27 січня – правило носіння масок у закритих приміщеннях і транспорті. Крім того, Уряд Британії вирішив, що більше не має необхідності пред’являти COVID-сертифікат. А для в’їзду іноземців скасована вимога робити ПЛР-тест після прибуття.

На даний момент Великобританія скасувала усі можливі внутрішні обмеження, пов’язані із поширенням коронавірусу.

Ряд ковідних обмежень скасували також в Нідерландах (саме там був один із найжорсткіших карантинів у Європі). Ще у вересні у країні відмовилися від соціального дистанціювання. А з 15 січня у Нідерландах відкрили магазини, фітнес-клуби, перукарні, згодом – ресторани, кінотеатри та заклади культури. Сьогодні можуть попросити надіти маску у місцях великого скупчення людей.

З 1 лютого Данія скасувала всі карантинні обмеження, зокрема носіння захисних масок та обов’язок пред’являти сертифікат про вакцинацію для відвідування установ та масових заходів.

Франція з 2 лютого послабила в країні частину карантинних заходів. Країна скасувала обмеження на кількість відвідувачів у закладах, припинили діяти зобов’язання дистанційної роботи для всіх, хто може це робити, а також стала неактуальною вимога носити маску на вулиці у громадських місцях.

З 12 лютого у Норвегії скасували усі заходи щодо коронавірусних обмежень. Прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре зазначив, що пандемія коронавірусу більше не становить загрози.

«Ми скасовуємо майже всі заходи щодо боротьби з коронавірусом. Пандемія коронавірусу більше не становить серйозної загрози для здоров’я більшості з нас», – заявив на прес-конференції прем’єр-міністр Норвегії.

В тому числі Норвегія скасувала вимогу носити маски у громадських місцях. Інфікованим людям більше не потрібно самоізолюватися, їм рекомендується залишатися вдома протягом чотирьох днів. Вакцинація у країні не є обов’язковою, а залишається правом людини. Підтвердження негативного тесту на COVID-19 при в’їзді у країну також непотрібне, а усі розважальні заклади поновлюють свою роботу у повному обсязі.

За прикладом Норвегії – також і Швеція зняла усі ковідні обмеження з 1 квітня.

У Польщі з 1 березня також скасували усі обмеження, пов’язаних з пандемією коронавірусу. У країні деякий час залишався обов’язок носіння масок у публічних місцях. Але згодом і масочний режим був повністю відмінений.

Навіть у країні Близького Сходу – Ізраїлі скасовано майже всі основні карантинні обмеження, пов’язані із поширенням COVID-19. Так, «зелений паспорт» місцевим громадянам та туристам більше не потрібен для заселення в готелі, відвідування ресторанів, магазинів та інших громадських місць. З антиковидних заходів в Ізраїлі залишилися лише маски і лише до 15 квітня 2022 року. На сьогоднішній день усі коронавірусні обмеження були скасовані.

Нижче наведено орієнтовну мапу Європи, де різними кольорами зазначено ступінь внутрішніх ковідних обмежень у країнах.

Червоним кольором на карті відзначені країни та окремі регіони, де ще потрібні маски у публічних закритих просторах та для організації нормального соціального життя діє режим ковід-паспортів. Таких на карті Європи на початок травня небагато: Італія, Греція та федеральна земля Мекленбург – Верхня Померанія у Німеччині.

Помаранчевий колір – країни та території, де ковід-паспорти більше не потрібні, але можуть попросити надіти маску у закритих публічних просторах. Це Австрія, Словаччина, Іспанія.

Жовтим відзначені країни, де масочний режим ще діє у публічних закритих приміщеннях. Це Шотландія у Великій Британії, Словенія та Хорватія.

Зеленим та світло-зеленим кольором позначені ті країни, де всі обмеження зняті. Вони відрізняються лише тим, що у світло-зелених країнах маски все ж таки можуть вимагати в деяких закладах (лікарнях, медзакладах, а також на масових заходах). Це Швеція, Норвегія, Данія, Естонія, Уельс та Північна Ірландія (у Великій Британії), Ірландія, Ісландія, Нідерланди, Люксембург, Угорщина, Румунія, Болгарія та Сербія.

Зазначимо, що для українців, які змушені тікати від війни, всі обмеження на в’їзд до країн Європи скасовані.

Слід нагадати, що в Україні напередодні війні Кабінет міністрів України Постановою № 229 від 23 лютого продовжив карантин в Україні до 31 травня. А після початку війни Уряд скасував лише поділ на карантинні зони на період воєнного часу. На підставі зазначених документів Міністерство охорони здоров’я продовжує наполягати на щепленні населення вакцинами, які рекомендовані ВООЗ. Мовляв, це й надалі залишається єдиним ефективним способом захистити себе від коронавірусної хвороби. Наразі, у МОЗ наголошують, що вакцинація триває в тих регіонах, де безпекова ситуація дозволяє це проводити та наявні ресурси медичного персоналу.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram