У Слов’янську поховали загиблого капелана Ярослава Павенка. Ще двоє його братів були розстріляні у 2014-му

Актуально
07.02.2023
У Слов’янську поховали загиблого капелана Ярослава Павенка. Ще двоє його братів були розстріляні у 2014-му

Ярослав Павенко – капелан, волонтер, людина з великим серцем. Загинув при здійсненні своєї служби – капеланства. У вівторок, 7 лютого у Слов’янську відбулось прощання з християнським служителем. У 2014 році його рідні брати Альберт та Рувим були вбиті проросійськими бойовиками у Слов’янську. Сім’я священнослужителів втратила трьох синів від початку російської агресії в Україні.

Служіння з ризиком для життя

4 лютого у суботу під час обстрілу загинув Ярослав Павенко. Того дня разом із командою вирішили поїхати неподалік від Лиману, що на Донеччині, до військових з ціллю здійснити богослужіння та привезти гуманітарну допомогу. По приїзду на місце, вийшли з машини й почався обстріл. Всі члени команди були у бронежилетах, мали хороший захист.

Його поранило в бік, уламок влетів Ярославу під бронежилет. До лікарні не довезли, по дорозі він встиг попрощатися зі своїми товаришами. Служитель, люблячий чоловік і батько маленької донечки загинув служачи до останнього.

Пряма трансляція прощання з Ярославом на каналі церкви “Преображення Господнє”

Починаючи з 2014 року у віці 28 років, Ярослав почав активно залучатись до капеланського служіння на волонтерських засадах. У 2015 році виконував функції капелана 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

На фото: Ярослав крайній праворуч

Ігор Плохой, капелан та побратим Ярослава, пише: «Я знав Ярослава з 2015 року, мав честь разом служити на капеланській ниві. Співчуття рідним! Дружина залишилася без чоловіка, дитина без батька, а батьки без сина».


На фото: Ярослав разом із дружиною

Анатолій Райчинець, заступник генерального секретаря Українського Біблійного Товариства пише: «Виконуючи служіння на захисті нашої Батьківщини, під обстрілами загинув наш дорогий співслужитель, побратим Ярослав Павенко. Надійний, щирий, жертовний, посвячений служінню людям і Богу! Склав свою зброю Воїна Христового, самовідданого служителя на полі Господньому і пішов на зустріч Тому, Кого любив понад усе і вірно служив до останнього подиху».

 

Потрійний біль у сім’ї пастора Павенка

Пастор церкви «Преображення Господнє» у Слов’янську – Олександр Павенко, є батьком загиблого Ярослава, але сьогодні він на похоронах сина не вперше.

На жаль, у родині пастора Павенка це не перша втрата в жахливій війні. На самому початку, ще у 2014 році батько Ярослава Олександр Опанасович втратив двох синів. 8 червня 2014 року, під час окупації Слов’янська, у приміщення церкви під час богослужіння увірвались проросійські бойовики, які захопили дияконів Володимира Величка та Віктора Брадарського, а також двох синів пастора Рувима та Альберта Павенків – тобто рідних братів Ярослава.

На фото: Ярослав, Альберт та Рувим – вбиті у війні Росії проти України

Понад місяць родичі намагались отримати інформацію про місце їхнього перебування та їхній стан. Згодом стало відомо, що їх допитували, катували та вбили наступного дня, 9 червня 2014 року. Тіла закатованих знайшли в братській могилі на території місцевої дитячої поліклініки після звільнення Слов’янська українськими військовими підрозділами у липні.

У пастора церкви у Слов’янську Олександра Павенка та дружини Єлизавети 8 дітей: Рувим (вбитий у 2014), Альберт (вбитий у 2014), Ярослав (вбитий у 2023), Артур, Володимир, Агнеса, Аркадій та Герман.

Олександр Павенко, під час церемонії прощання з сином Ярославом говорить: “Навіть коли так гірко, боляче, один Бог знаю наскільки. Але я не в депресії, не у відчаї. Я люблю нашого Бога”.  Його промова наповнена силою духу, попри горе та біль, його віра не похитнулась. Також додає: “Я дякую Богу, своїй дружині, батькам та іншим близьким членам сім’ї, які навчили мене любити людей та Бога”.

Рух “Всі разом!” висловлює щирі співчуття родині Павенків, дружині та близьким.

Пряма трансляція прощання з Ярославом на каналі церкви “Преображення Господнє”

 

“Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram