У Нью-Йорку почали боротьбу з нелегальними магазинами марихуани

Актуально
31.07.2024
У Нью-Йорку почали боротьбу з нелегальними магазинами марихуани

Нові державні правила у Нью-Йорку дозволяють чиновникам закривати незаконні магазини марихуани. Попередньо, тисячі таких магазинів відкрилися без ліцензії після того, як штат легалізував рекреаційне вживання наркотику. Проте більше року закони не виконувались. За підрахунками державних органів, у Нью-Йорку функціонує близько 2900 неліцензованих постачальників наркотиків. В свою чергу легальних закладів всього близько 60.

Офіс шерифа Нью-Йорка повідомляє, що вже почав боротьбу із незаконними постачальниками наркотиків. Після прийняття нових державних правил у квітні цього року було закрито близько 700 нелегальних магазинів. Також зазначається, що з того моменту були оформлені штрафи на загальну суму понад 57 мільйонів доларів. Про це повідомляється у публікації The Associated Press.

Повноваження, які були надані місцевим правоохоронцям та владі, дали можливість закривати магазини, поки тривають адміністративні слухання. Офіс шерифа почав перевіряти підприємства без ухвали суду, швидко здійснювати рейди в роздрібних магазинах і вилучати наркотики.

Через це до федерального суду було подано позов на органи влади. В ньому йшлося, що ця практика позбавляє власників магазинів марихуани належної правової процедури. Але позивачі не виграли жодної справи.

«Якщо ви займаєтеся незаконним бізнесом з канабісу, наша адміністрація чітко повідомляє: вас закриють», — йдеться в заяві мера Еріка Адамса. А член міської ради Гейл Брюер, яка протягом двох років намагалася закрити неліцензовані магазини, каже: «Останні зусилля нарешті допомагають подолати проблему на зародку».

Нагадаємо, що у 2021 році в Нью-Йорку вперше було легалізовано марихуану. Спочатку закон не надавав місцевим правоохоронним органам повноважень карати неліцензованих продавців. Для цього було створене «Управління коноплею штату». Водночас жорсткі вимоги щодо отримання ліцензії на відкриття амбулаторії, бюрократичні зволікання та судові позови гальмували запуск легальних магазинів. Саме тому почалося масове відкриття неліцензованих магазинів.

Лише минулого року законодавці розширили повноваження штату щодо перевірок, конфіскацій і штрафів. Пізніше це використали для закриття деяких магазинів. Але більшість магазинів ігнорували загрозу закриття чи фінансові штрафи і змогли продовжити роботу через тривалі апеляції.

Але після того, як надійшли нові повноваження правоохоронним органам, доходи у ліцензованих магазинах зросли приблизно на 35%. Менеджер одного з таких магазинів зазначив: «Це відбулось, оскільки клієнтам не було куди йти».

Читайте також: Легалізація метадону і канабісу в Україні. Які політики і організації стоять за індустрією смерті.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram