У Міністерстві освіти утворили комісію з предметів морально-духовного спрямування

Актуально
05.02.2021
У Міністерстві освіти утворили комісію з предметів морально-духовного спрямування

Експертна комісія, яка буде опікуватися питаннями християнської етики у школах, запрацювала у структурі Міносвіти. Її створення необхідне для забезпечення подальшого викладання предметів морально-духовного спрямування у навчальних закладах.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет підписав Наказ № 95 «Про утворення предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп». Відповідно до Наказу була утворена експертна комісія з етики та предметів морально-духовного спрямування. Дорадчий орган складається з 11 осіб, серед яких представлені науковці, освітяни та представники громадськості. Рішення про утворення вказаної комісії було ухвалено після зустрічі Міністра освіти і науки та голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН В. Марущенка.

Комісія забезпечуватиме викладання відповідних предметів у закладах освіти. Саме цій Комісії належить опрацювання програм і навчальної літератури з Етики та інших предметів морально-духовного спрямування (зокрема, навчальної літератури за програмами «Основи християнської етики», «Біблійна історія та християнська етика», «Християнська етика в українській культурі» тощо). Також одним з її пріоритетних напрямків діяльності є проведення експертизи навчальної літератури та навчальних програм із відповідних предметів, в тому числі надання рекомендацій для використання їх в освітньому процесі згідно з Порядком надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам, затвердженим Наказом МОН від 20.07.2020 р. № 931.

Нагадаємо, що проектом Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти передбачено обов’язкове викладання Етики / Курсів морального  спрямування у 5-6 класах усіх шкіл України. Відповідна ініціатива надійшла від Міністра освіти і науки після зустрічі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram