Третяка усунули з посади мера Рівного: деталі і значення справи

Актуально
10.07.2023
Третяка усунули з посади мера Рівного: деталі і значення справи

Олександра Третяка усунули з посади мера на рік. Такий вирок озвучив суддя Петро Денисюк 10 липня. Як зазначає суд, рішення зумовлене тим, що мера Третяка визнали винним у корупційному правопорушенні. Проте сам міський голова не погоджується з цим рішенням.

Справа стосується Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке звинувачує його у тому, що під час виборчої кампанії – Марія Корнійчук внесла у виборчий фонд кандидата Третяка 45 тисяч гривень. Проблемою для НАЗК і суду є факт, що пізніше вона стала працювати у виконавчому комітеті міської ради і отримувати свою законну зарплатню.

Напередодні судового засідання Олександр Третяк пише у своїх соцмережах: «Цей абсурдний судовий процес є атакою на мене, яка пов’язана з місцевими політичними амбіціями та адміністративним тиском. Більше того, це частина спроби знищення місцевого самоврядування в Україні. Корумповані сили намагаються зробити все можливе, щоб позбавити громади можливості управляти на своїй території в межах своїх компетенцій».

Міський голова 7 липня поїхав до Німеччини з робочим візитом. Проте суддя Петро Денисюк вирішив ухвалити рішення без участі мера. За підсумками судового засідання міський голова має сплатити штраф у розмірі 6 800 гривень, також позбавлений права обіймати посаду мера терміном в один рік.

Одразу після суду Олександр написав у своєму телеграм: «Вважаю сьогоднішній судовий процес знущанням над правосуддям. Не визнаю провини жодним чином та переконаний, що діяв у межах чинного законодавства. Окрім того, вважаю, що постанова Рівненського міського суду від 10.07.2023 р. у справі №569/2600/23 ухвалена із грубим порушенням процесуального законодавства.
Суддя попри поважні підстави для відкладення судового засідання, що було призначено на 07.07.2023 провів його без моєї присутності, чим грубо порушив законодавство».

Голова організації «Всі разом!» Руслан Кухарчук наголошує, що судове рішення про відсторонення Олександра Третяка на рік з посади міського голови Рівного – аморальне і неадекватне.

«Добровільний внесок у виборчий фонд є законною справою. Також закон не забороняє людям працювати в органах влади, якщо вони робили публічні неприховані внески у фонди кандидатів на виборні посади. Тим більше коли йдеться про абсолютний дріб’язок у 45 тисяч, який у загальному бюджеті виборів – це взагалі ні про що. НАЗК і суд ніби натякають: безпечніше у майбутньому заносити кандидатам 45 000 000 у мішку, ніж 45 000 офіційно на рахунок», – пише Руслан Кухарчук.

Також зауважує: «НАЗК показав зневагу до виборців, мешканців Рівного, які висловили свою довіру Третяку. Абсолютно замовна справа, яка нищить репутацію аж ніяк не Третяка, а НАЗК, судді Петра Денисюка і людей, можливо, наближених до головного кабінету в країні».

Проте, Олександр Третяк сказав, що продовжить відстоювати свою правоту, адже ще має 10 днів на оскарження та подання апеляції.

Нагадаємо, що Олександр Третяк багаторічний партнер руху «Всі разом!», ректор духовної семінарії, громадський діяч та організатор вуличних сімейних заходів та фестивалю «Всі разом за сім’ю!» у Рівненському обласному центрі.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram