Термін розгляду заяв про розірвання шлюбу хочуть збільшити

Актуально
23.02.2023
Термін розгляду заяв про розірвання шлюбу хочуть збільшити

Законопроєкт №9043 про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо зміни терміну розгляду заяв про розірвання шлюбу зареєстрували 21 лютого 2023 року. Ініціатором став народний депутат Георгій Мазурашу.

У пояснювальній записці йдеться про те, що держава має обов’язок захищати сім’ю в Україні. Тому опираючись на Конституційні громадянські та політичні права у проєкті пропонується збільшити термін розгляду заяв про розірвання шлюбу.

Як повідомляється, за дослідженнями помічника-консультанта Миколи Гунько, серед суспільства є багато небайдужих громадян, які виступають за захист сімейних цінностей, адже вважають, що варто давати більше часу членам подружньої пари для роздумів після їхньої заяви про розірвання шлюбу. Адже не виключається той факт, що дія була зроблена на емоціях.

Зазначимо, що чинний законом суд постановляє рішення про розірвання шлюбу по спливу одного місяця від дня подання заяви.

У проєкті пропонується внести зміни до статті 106 щодо розірвання шлюбу органом державної реєстрації за заявою подружжя, яке не має дітей. Натомість збільшити час на роздуми до трьох місяців. Але якщо було офіційно зафіксовано насильство з боку одного члена шлюбної пари щодо іншого – термін розгляду один місяць.

Стаття 109 теж може зазнати змін щодо розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей. У проєкті закликають подовжити час на оголошення судом рішення до шести місяців. Проте, якщо було офіційно зафіксовано насильство з боку одного члена шлюбної пари щодо іншого – термін розгляду один місяць.

За словами ініціатора законопроєкту Георгія, такі законодавчі зміни посприяють зменшенню кількості розпаду сімей, які переважно відбуваються на емоціях, без достатнього обдумування такого серйозного кроку, який може вплинути не лише на долю подружньої пари.

Нагадаємо, що рух «Всі разом!» з 2016 року виступає за права інституту сім’ї в Україні та активно займається цим питанням. Також було створено брошуру та сайт-лонгрід присвячений опису проблемних сфер діяльності законодавства по відношенню до сім’ї та сімейних цінностей.

Читайте також: «В Україні вирізають сім’ю!»
Досвід європейських країн читайте тут: «Мін’юст прагне розлучати українців»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram