Силові структури продовжують цькувати реабілітаційні центри та атакувати релігійну свободу

Актуально
18.08.2021
Силові структури продовжують цькувати реабілітаційні центри та атакувати релігійну свободу

Уже близько двох років в Україні триває незаконна протидія релігійним реабілітаційним центрам. Державні структури здійснюють силові атаки із спецназом на будівлі з реабілітантами заради картинки так званого «звільнення із рабства». Були рейди в Запоріжжі, Дніпрі, Миколаєві, Маріуполі та ін. Тепер черговий напад на ребцентри із «актом звільнення» стався у Харкові. Затримали керівників трьох центрів, і учора, 17 серпня, Київський райсуд Харкова виніс їм міру запобіжного заходу – домашній арешт. Іронія в тому, що «звільнені і врятовані» силовиками реабілітанти прийшли під стіни будівлі суду на мирну акцію, де розповідали яку допомогу їм надавали у центрі. Проти свавілля силових структур в Україні піднявся народний кількатисячний рух «Шлях Незалежних», обличчям якого став пастор з Маріуполя Геннадій Мохненко.

Нова фаза гучних скандалів навколо реабілітаційних центрів почалися у липні 2019 року. Тоді за кілька місяців ліквідували центри у Запоріжжі, Дніпрі, Миколаєві та Маріуполі. Мовляв, правоохоронці зафіксували факти утримання людей проти своєї волі та примушували до праці у будівлях центру. Всіх забрали в поліцію на допит. Ніхто з реабілітантів не підтвердив те, що їх тримали в неволі. Після допиту в поліції всі «звільнені з рабства» дружно повернулися в свій реабілітаційний центр, тому що просто не було куди йти.

Через кілька місяців, у січні 2020 року, знову спецназ штурмував кілька реабілітаційних центрів. Цього разу в Маріуполі, в центрі церкви «Нове покоління». Тоді затримали кількох організаторів центру, інкримінуючи їм ч.2 ст. 149 «Торгівля людьми» і ч.2 ст.146 «Незаконне позбавлення волі» Кримінального кодексу України. Людям загрожувало до 12 років позбавлення волі. Протримавши людей кілька місяців на домашньому арешті, суд зняв міру запобіжного заходу.

Після закриття ребцентрів, люди, які проходили реабілітацію від наркозалежності, не мали куди йти і де жити. У них не було власної домівки або рідні не хотіли їх бачити. І тоді люди поверталися до колишнього способу життя. Всім відомий випадок, коли «звільнений з рабства» наркозалежний наступного дня помер через передозування наркотиками. Цей випадок та розголос у ЗМІ на певний час заспокоїв силові структури.

Але вже у червні 2021 року СБУ штурмує реабцентр в Генічеську (Херсонська обл). Пастор і капелан Геннадій Мохненко також приїхав на місце, і описав саркастично ситуацію в фейсбук: «Їздив купувати рабів до Генічеська. Але не склалося… Довелося трохи вибивати двері в СБУ (яке місцями все ще КДБ) з вимогами пояснень… Але, мабуть, треба їхати вище… Під вікна Президента України… Тому як терпіти це свавілля силовиків немає вже ніяких сил. Їдемо з шумом по країні, під вікна до Президента і Верховної Ради. Є питання до поведінки влади… Пора поговорити… З цим маразмом силовиків-«героїв», які безсоромно кошмарять християнські центри, треба закінчувати!»

Так зароджується багатотисячний рух «Шлях Незалежних». Розпочався він акцією авто- мото рейду, де колишні алко- та наркозалежні проїхали разом містами України, закликаючи владу звернути увагу на свавілля силових структур. А також реабілітанти мали на меті дати надію людям із залежностями: вихід є! Загалом під час акції проїхали близько 3 тисяч кілометрів. Акцію організатори називають «патріотично-антинаркотичною» та присвячують 30-річчю незалежності України.

Однією із зупинок був офіс Президента України. Саме там 26 липня люди підняли голос на підтримку посилення заходів боротьби з наркоторгівлею і продемонстрували колосальний плід служіння християнських реабілітаційних програм. У сотнях реабілітаційних центрів країни, заснованих різними конфесіями, десятки тисяч людей повернулися з наркотичного і алкогольного рабства до своїх родин, друзів і нормального життя. Акція «Шлях Незалежних!» покликана розповісти про це, давши надію тим, хто бореться із залежністю в своєму житті або в долях своїх близьких. Так само організатори акції ставили завдання підтримати ряд законодавчих ініціатив, для юридичного захисту соціального служіння християнських конфесій залежним людям.

Пастор Мохненко та багатодітний батько-усиновлювач зазначив: «Це всього лише попереджувальна акція проти наркодилерів і на захист соціальних, реабілітаційних програм в нашій країні. Не заважайте Церкві робити те, на що у держави немає ані сил, ані можливості, ані здібності».

Всеукраїнська акція «Шлях Незалежних!»  тривала з 15 липня до 1 серпня. Проте щойно вона закінчилася, починаються знову напади на ребцентри. Тепер у Харкові. Керівників трьох ребцентрів взяли під домашній арешт. А паралельно під стінами суду проходило зібрання колишніх наркозалежних та їх родичів. Мами тримали плакат «Мені спасли дитину», а колишні наркомани – «Помирав, тепер живий!»

Парадоксом є те, що вказані реабілітаційні центри відкриті до співпраці із поліцією та іншими силовими структурами. Проте щоразу спецназ вривається для обшуку та так званого порятунку реабілітантів, ніби там щось приховують і нікого не пускають. Правозахисний рух «Всі разом!» наголошує: діяльність правоохоронних структур має бути спрямована у тому числі на захист свободи віросповідання і на захист права людей отримувати бажану ними допомогу в процесі звільнення від алко- та нарко залежності.

Ольга Дацька, рух «Всі разом!»

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram