Священника з Херсонщини стратили за відмову перейти до Московського патріархату

Актуально
27.02.2024
Священника з Херсонщини стратили за відмову перейти до Московського патріархату

На Херсонщині в селищі Каланчак російськими військовими закатовано і розстріляно настоятеля місцевого храму Православної церкви України (ПЦУ) протоієрея Степана Подольчака. Про це стало відомо 15 лютого.

Напередодні, 13 лютого російські окупанти вдерлися до будинку 59-річного отця Степана Подольчака. Викрали та вивезли в невідомому напрямку, що є звичною практикою окупантів з більшістю українських пасторів та священників. Згодом через два дні, 15 лютого його дружині Галині зателефонували і запросили опізнати тіло померлого. Також у священника залишились діти та онуки.

Степан Подольчак впродовж всього служіння на Херсонщині самотужки будував храм і гуртував громаду Православної церкви України. Проводив службу українською мовою до початку великої війни і продовжив це робити після окупації. Утім, окупанти почали вимагати від настоятеля перейти до Московського патріархату, проте з цим він не міг погодитись.

Оксана Корчинська, координатор фронтових стабілізаційних пунктів, опублікувала пост Романа Грищука, священника ПЦУ, в якому наголошено на справжній причині смерті: «Священик загинув не від випадкового уламку, не від шальної кулі, навіть не через сварку з якимсь піддатим солдатом. Його цілеспрямовано стратили за релігійні переконання. За всіма ознаками, це називається мучеництвом за віру. Світовій громадськості потрібно більше говорити про тортури і вбивства служителів церков за віросповідання. А не про пошкоджені замки на дверях храмів».

Символічним є той факт з життя Степана Ярославовича, що саме 15 лютого у 1998 році його висвятили на служіння у Херсонські області. Про це пише єпископ Херсонський та Каховський ПЦУ Борис (Харко) у Фейсбуці.

Відомо, що восени 2022 року, після звільнення Херсона, предстоятель ПЦУ Епіфаній благословив нагородити Степана Подольчака за служіння в умовах окупації найвищою церковною відзнакою – правом носіння митри (богослужбовий головний убір єпископа та ієреїв, нагороджених за особливі заслуги перед церквою). Однак через окупацію Каланчака нагороду вручити не вдалося.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram