Світові лідери впевнені у перемозі України

Актуально
02.05.2022
Світові лідери впевнені у перемозі України

Прогнозувати повне завершення війни росії проти України поки зарано: на деяких напрямках йдуть важкі бої, в окупованих містах та селах створюється гуманітарна криза, щодня гинуть люди… Все це є наслідком збройної агресії, яку спровокувала російська федерація. Проте існують певні чинники, які свідчать про абсолютні переваги України на театрі бойових дій.

По-перше, зусиллями українських збройних сил та територіальної оборони вже зруйновано основні плани ворога щодо захвату Києва «за три дні» або великої частини України. В Кремлі вже кілька разів переглядали обгрунтування їх агресії і озвучавані плани ставали все менше. По-друге, лідери провідних західних держав та більшості країн світу не тільки усіляко підтримують Україну у цій боротьбі, а й висловлюють щиру та абсолютну впевненість у її перемозі.

Вже на шістнадцятий день українського супротиву стало зрозуміло, що росія не досягне озвучених намірів щодо України. Зі слів Президента України Володимира Зеленського, стратегічний переламний момент цієї війни наступив ще у середині березня.

«Неможливо сказати, скільки днів нам ще звільняти українську землю. Але можемо сказати – ми це зробимо! Ми йдемо до перемоги», – сказав Президент.

Трохи пізніше Президент заявив, що Україна має всі шанси перемогти. І під «перемогою» Зеленський має на увазі виборювання права України на суверенність. Але лише в разі, якщо союзники зроблять достатньо, щоб озброїти Україну всім необхідним.

Ідею надання необхідної зброї підтримали Сполучені Штати Америки, які під час війни стали одними із найпотужніших військових партнерів України. Сьогодні США впевнені, що Україна може виграти війну проти росії, але з «правильним обладнанням і відповідною підтримкою». Таку заяву у Польщі зробив міністр оборони США Ллойд Остін.

«З точки зору їхньої здатності перемагати, перший крок до перемоги — це віра в те, що ти можеш перемогти. І тому вони вірять, що ми можемо перемогти. Ми, що ми – вони – можемо перемогти, якщо у них буде відповідне обладнання, правильна підтримка, і ми будемо робити все можливе і продовжувати вірити та робити все, що в наших силах», – сказав Остін.

U.S. Secretary of Defense, Lloyd Austin, delivers a speech as he hosts the meeting of the Ukraine Security Consultative Group at Ramstein Air Base in Ramstein, Germany, Tuesday, April 26, 2022. (AP Photo/Michael Probst)

Цю заяву міністр зробив після візиту до Києва, який відбувся 24 квітня. А вже 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині відбулася зустріч міжнародної консультативної групи з питань підтримки України за участю міністрів оборони. На зустріч прибули представники понад 40 країн. Зокрема був присутнім і міністр оборони України Олексій Резніков. Нагадамо, що зустріч ініціював саме Ллойд Остін.

Зустріч міністрів оборони прокоментував глава Офісу Президента Андрій Єрмак у Telegram. За його словами, від наших постійно союзників лунають позитивні сигнали єдності та беззаперечна віра у перемогу України. Для цього вони готові «зрушити небо і землю».

«У перемогу України вірять і для її досягнення готові докласти реальних зусиль. Як сказав Міністр оборони США Ллойд Остін – вони «зрушать небо і землю» для підтримки України. Цивілізований світ об‘єднався навколо нашої сміливості у війні за свободу з чистим злом. Тому ми точно переможемо», – запевнив Андрій Єрмак.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон також впевнений у перемозі України. Виступаючи під час прес-конференції в Нью-Делі політик сказав, що українці проявили “неймовірний героїзм” під час війни. Тому “незалежно від того, яку військову перевагу” має путін, він не зможе “перебороти дух українського народу”. Прем’єр-міністр також зазначив, що Британія направить більше артилерії до українських військ і підтвердив, що британське посольство відновить роботу в українській столиці.

Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy and British Prime Minister Boris Johnson shake hands before a meeting, as Russia?s attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine April 9, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT

Також прем’єр Британії зазначив, що Лондон продовжуватиме надавати військову та гуманітарну допомогу Києву. У своїму повідомленні в Твіттер Джонсон запевнив, що Британія хоче домогтися того, аби усі плани путіна провалились.

Президент Європейської ради Шарль Мішель раніше заявляв, що Україна точно переможе у війні з російською федерацією. Політик переконаний, що Росія не має жодного шансу у військовій агресії з Україною. Про це він заявив у інтерв’ю з журналістами під час свого візиту до Києва.

Також Шарль Мішель пояснив, що перемога України важлива також для самого Євросоюзу і для усього світу. «Важливо зупинити Путіна в Україні. Для нас важливо, щоби Україна перемогла у цій війні. Це має найважливіше значення і для майбутнього України, і так само для майбутнього та для безпеки Європи і навіть усього світу», – заявив він.

Мішель також запевнив, що особисто він не має сумніву в перемозі України. «Не просто вірю, я переконаний, що Україна переможе у цій війні», – пояснив президент Євроради.

Для цього вже є всі необхідні умови вважає член Атлантичної ради Юрій Романюк, який зазначив, що українська армія вже одна з кращих армій світу. Попереду лише армії США, Великобританії та Туреччини. На його думку, «Україна сама стала еталоном, критерієм для вступу до НАТО, оскільки рівень боєздатності ЗСУ набагато вищий, ніж половина країн НАТО разом узятих».

За даними Міністерства закордонних справ України, загалом з початку війни на її підтримку виступили 48 держав та 5 міжнародних організацій. Проте й досі існує ймовірність, що кремлівський тиран не зупиниться у своєму бажанні подолати Україну. І поки не настане повної капітуляції країни-агресора, реального вирішення війни не слід очікувати.

За словами голови Ради у справах безпеки і оборони при Президенті Польщі Пшемислава Журавського вель Граєвського, життєвонеобхідною умовою для перемоги України є «лише повна і очевидна поразка Росії, яка може позбавити росіян прагнення до імперського рецидиву. Це має бути болісна, матеріальна та моральна катастрофа – як Німеччини у 1945 році. Інакше відродиться надія ефективний реванш, а мир буде лише перемир’ям».

Отже, Україну підтримує весь цивілізований світ. Бо вона бореться як за своє майбутнє, так і за майбутнє усього світу. Адже, як наголосив президент Польщі Анджей Дуда, «українці нині воюють проти жорстокого російського агресора не лише за свою свободу, а й за спільні європейські цінності».

Рух “Всі разом!”

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram