Слово Боже на війні або як в Україні зросла потреба духовного здоров’я нації

Актуально
12.05.2022
Слово Боже на війні або як в Україні зросла потреба духовного здоров’я нації

В період війни люди як ніколи потребують впевненості, стабільності, моральної та духовної підтримки. В основному місії та організації забезпечують гуманітарну допомогу людям, надають життєвонеобхідні продукти харчування, ліки, одяг. Але разом з тим є небагато структур, які окрім фізичного здоров’я біженців та людей зі звільнених територій дбають про духовний стан українців. Рух «Всі разом!» поспілкувався із кількома такими організаціями, які забезпечують Бібліями та Євангеліями цивільних та військових впродовж усього періоду повномасштабної війни в Україні.

В Україні є кілька організацій, які і в мирний час працювали над поширенням друкованого Слова Божого серед людей. У воєнний час усі вони також активно включилися в допомогу людям, часто  поєднуючи із гуманітарною підтримкою населення. Але усі одноголосно стверджують – попит на задоволення духовних потреб у період війни значно зріс. Про це свідчить і статистика розданих Євангелій та Біблій.

Денис Гореньков, представник місіонерської організації «Місія Євразія», розповів, що за 77 днів волонтерам вдалося роздати 21000 видань Дитячих Біблій та 22000 Нових Завітів. Така роздача здійснюється через програму продовольчої допомоги ICare. Тобто люди одночасно отримали і Святе Письмо, і продуктовий пакет. «Ми робимо це тому, що коробка їжі може допомогти людині 3-4 дні, а Писання здатне дати надію на все життя та на вічність».

Міжнародний Благодійний Фонд «Східно-Європейська Місія» також не лишився осторонь під час повномасштабної війни в Україні. Представник Фонду – Дарина Новікова розповідає: «На війні немає атеїстів, тому попит на Боже слово дуже великий. Українці зараз прагнуть прихисту та заспокоєння, як ніколи розуміють, що лише Господь здатен забезпечити ці потреби. Коли люди отримують Біблію у подарунок у них з‘являється непорушний орієнтир, майже кожне свідчення яке ми отримуємо від наших партнерів свідчить про це».

З початку війни серед церков, волонтерів та громадських організацій, які допомагають у подоланні гуманітарної кризи, спричиненою війною, «Східно-Європейська Місія» розповсюдила 26000 Біблій. Але ще до початку бойових, коли всі говорили про ймовірність втручання, організація розпочала готуватись. А тому з початку лютого забезпечила своїх партнерів всією необхідною літературою та Бібліями. Лише за один місяць лютий місія розповсюдила 34000 Біблій та Нових заповітів, тож на початок війни багато бомбосховищ та соціальних центрів вже були забезпечені Божим Словом.

Крім цього, близько 40000 примірників місія надіслала вантажем у Відень для розповсюдження серед партнерів та волонтерів, які допомагають українським біженцям в країнах ЄС.

Українське Біблійне Товариство (УБТ) теж долучилося до розповсюдження Біблій та Євангелій під час війни. Ростислав Стасюк, менеджер з комунікацій УБТ, розповів, що попит на Слово Боже нині величезний. Офіс Біблійного Товариства особисто, і спільно з командами волонтерів теж виїжджають в різні місця, аби роздавати продуктові набори та Слово Боже. Рахунок розданих примірників Письма становить десятки тисяч.

Володимир Багненко спеціально для організації «Місія Євразія» збирає історії людей, як їм в житті під час війни допомогла віра в Бога і Біблія. Однією з таких історій він поділився з рухом «Всі разом!»:

Олена та її 70-річна матір – Євгенія Михайлівна

«Я з Харкова. Ми йшли із сестрою до магазину за продуктами. Може, був другий чи третій день війни. І раптом прямо над нами летять 2 винищувачі. У цей момент не знаєш, куди вони летять. Але розумієш свою цілковиту беззахисність. Я молилася. Так молилася, як ніколи. Господи, збережи. Винищувачі відлетіли. А ми виїхали з міста наступного дня. Коли до мене підійшла моя дитина і каже: “Мамо, вибач, я від жаху наробив у штани”. Я все зрозуміла. Це остання крапля. Вже 7 березня ми приїхали до Чернівців. І знаєте. Так, я звертаюсь до Бога. Постійно. Щодня багаторазово. Не уявляю, чи є зараз хоч одна людина, яка не звертається до Нього. Коли ти сидиш у своїй квартирі та летить винищувач, відчуття, що прямо на тебе – тоді в тебе більше немає жодних причин не вірити. Більше немає жодних інших опор. Тільки Бог. Дякую вам за те, що ви робите», – розповідає Олена.

Окрім цього, капелани періодично отримують молитовники або молитовні картки від християнських організацій. Потім їх роздають солдатам. Свідчень, де молитва піднімала моральний дух воїна, а іноді і рятувала життя, є багато. Про це і про роботу військових капеланів під час повномасштабної війни в Україні, рух «Всі разом!» уже писав раніше.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram