Скандальна урядова стратегія у сфері прав людини: зради та перемоги

Актуально
21.11.2018

Міністерство юстиції України представило щорічний звіт щодо виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року (далі – План дій). Рух «Всі разом!» провів детальний аналіз документу та інформує про наступне.

Одним з пунктів Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року передбачалась розробка законопроекту щодо цивільного партнерства для одностатевих пар. На практиці це стало б останнім кроком перед повною легалізацією так званих «одностатевих шлюбів». Громадські організації, окремі активісти, церкви та релігійні організації, місцеві органи влади мобілізувати свої зусилля, щоб не допустити легалізації одностатевого цивільного партнерства в Україні. Було написано велику кількість звернень, ухвалено біля 60 рішень місцевих рад із метою недопущення реєстрації такого проекту закону. Врахувавши цей неймовірний суспільний резонанс Міністерство юстиції відзвітувало, що  виконання цього пункту Плану дій-2020 «не можливе» через активний спротив місцевих рад та громадських організацій.

Національною стратегією також передбачалось внесення змін до переліку захворювань, протипоказань до донорства і форм ризикованої поведінки, а саме додатка 3 до Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів. Практично це означає виключення певних форм поведінки із групи ризику, а саме: гомосексуальні стосунки, наркоманія, надання сексуальних послуг за плату. Тим самим надаючи право бути донорами крові людям, які практикують форми ризикованої поведінки. Через активну громадський спротив Міністерство юстиції констатувало, що виконання цього пункту Плану «не актуальне».

Разом із тим, багато пунктів Плану виконано на вимогу лобістів гендерної ідеології. Наприклад, у сфері охорони здоров’я зроблено наступне:

– затверджено Порядок надання медичної допомоги особам, які потребують зміни (корекції) статевої належності, а також прийнято наказ МОЗ щодо показань для зміни (корекції) статевої належності;

– розроблено Проект наказу МОЗ щодо надання права на усиновлення трансгендерним особам (наразі ще не набув статусу Наказу).

В освітній сфері проводиться цілеспрямована інформаційно-просвітницька робота, спрямована на поширення так званих гендерних знань та подолання гендерних стереотипів, на розвиток толерантного ставлення до сексуальних девіацій. Постійно проводяться навчання та тренінги із керівниками та підрозділами правоохоронних органів із метою як зазначено в звіті: «розбудови гендерно-орієнтовної спроможності». За підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні розроблено та апробовано навчальний курс і посібник з питань ґендерної рівності та недискримінації для представників засобів масової інформації та рекламної індустрії.

Виходячі з вищенаведеного, можна зробити висновок, що разом із перемогами здорового глузду є процеси, які розвиваються у ризикованому напрямку. Як показала практика, чіткі вимоги та консолідовані дії громадських активістів є дієвим інструментом в боротьбі за національні інтереси нашої держави.

Рух «Всі разом!» продовжує вимагати від Кабінету міністрів України вилучити перераховані пункти з Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року – з метою захисту українського суспільства, культури та національної безпеки України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram