Шлюб у Дії: переваги та загрози

Актуально
10.09.2024
Шлюб у Дії: переваги та загрози

У понеділок, 9 вересня, у застосунку Дія запрацював сервіс «Шлюб онлайн». Тепер українці можуть по відеозв’язку створити сім’ю. Процес державної реєстрації подружжя повністю проходитиме у Дії, від пропозиції до одруження. Адвокат і резидент Кабінету експертів Руслана Мохнюк розповіла про переваги та загрози нового сервісу. Вона вважає, що це рішення доцільне саме тому, що ми живемо в умовах війни. Але є і небезпеки, які може нести за собою онлайн-шлюб.

У Міністерстві цифрової трансформації України зазначають, що ця можливість з’явилась через те, що багато наречених відкладають узаконення стосунків через неможливість побачитися. Зокрема робиться акцент на військовослужбовців.

У Дії також з’явилася можливість освідчитися. Партнеру чи партнерці можна буде надіслати сповіщення на будь-який зручний месенджер. На пропозицію потрібно буде відповісти протягом 14 днів. Також у Дії можна визначити, що робити з прізвищем після укладання шлюбу: залишити своє, взяти прізвище партнера чи зробити подвійне.

У Мінцифри зазначають: «Шлюб онлайн не тільки спростить життя українців, а й стане унікальним прикладом електронного сервісу в соціальній сфері для інших країн».

Ми поспілкувались з адвокатом Русланою Мохнюк, щоб дізнатися переваги та недоліки нового сервісу «Шлюб онлайн». Пані Руслана вважає, що цей сервіс надає переваги для військовослужбовців, волонтерів та тих наречених, які перебувають за кордоном через війну, а їхній партнер в Україні. «В звичайних умовах, без війни, це б не було важливим та необхідним питанням. Але в умовах війни є такі ситуації, коли це є необхідним», – зазначає Мохнюк.

Попри зазначені переваги є небезпеки в укладанні таких шлюбів. «У відео форматі не завжди можна зрозуміти, що людина добровільно погоджується укласти шлюб. Її можуть змушувати. Тому є ризик, що буде створення сімей з примусу», – зазначає адвокат.

В сімейному кодексі зазначається, що сім’ю складають особи, які спільно проживають і пов’язані спільним побутом. Якщо реєструвати шлюб онлайн, то як мінімум перший час сім’я не буде спільно проживати. Адвокат зазначає, що в цьому дійсно є суперечність. Тому такі пари повинні розуміти, що сім’я на відстані в довгій перспективі не є можливою. Не всі привілеї шлюбу на такі пари будуть розповсюджуватися.

Також можуть в майбутньому виникнути негативні наслідки онлайн-шлюбів. «Якщо такі стосунки будуть довго на відстані, то є великий ризик розірвання цих шлюбів. Також у випадках примусу шлюби будуть визнавати недійсними. І ще однією проблемою може бути знецінення шлюбу», – розповіла Руслана Мохнюк.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram